Močna svetloba ponoči lahko škoduje metabolizmu

Močna svetloba ponoči lahko škoduje metabolizmu
26.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: Fabletics/ Facebook

Morda pa je to krivec za kakšen dodaten kilogram, ki ga pridobite čez zimo.

Redna vadba, kvaliteten spanec, dovolj tekočine in uravnotežena prehrana lahko pospešijo metabolizem in povečajo količino pokurjenih kalorij, kar ima za posledico kakšen kilogram manj. Vse to pa lahko ogrozi le ena majhna stvar – izpostavljenost svetlobi v večernih urah namreč lahko okrni delovanje metabolizma.

Raziskovalci univerze Northwestern so primerjali učinek treh ur spanja v primerjavi s popoldansko izpostavljenostjo močni in slabi svetlobi ter temu, kakšen učinek imata ena in druga na lakoto. Odkrili so, da je močna svetloba povezana z večjim krvnim tlakom in povečano odportnostjo na inzulin, kar je tveganje za pridobivanje telesne teže. Še več, izpostavljenost svetlobi je imelo največji učinek tudi na nivo glukoze v krvi.

Dr. Kathryn Reid, profesorica nevrologije na šoli za medicino Feinberg, ki je del univerze Northwestern pravi: »Običajno priporočamo izogibanje močni svetlobi zaradi učinka, ki ga ta ima na cirkadni ritem.« Seveda bo potrebnih še več raziskav, saj ima lahko izpostavljenosti svetlobi pozno zvečer na metabolizem drugačen mehanizem.

Ena od prejšnjih raziskav, objavljena v JAMA Internal Medicine, je pokazala, da so imeli ljudje, ki so bili zjutraj izpostavljeni močni svetlobi, občutno nižji indeks telesne mase, kot tisti, ki so bili izpostavljeni močni svetlobi v večernih urah. Debelost je bila za 33% višja med tistimi, ki so bili izpostavljeni umetni svetlobi (iz virov, kot so žarnice z žarilno nitko ali televizijski zasloni) kot pri tistih, ki so spali v temi.

Raziskovalec Yong-Moon Park, dr. Med., podoktorski znanstvenik na Nacionalnem inštitutu za zdravje, sumi, da nočna izpostavljenost svetlobi spreminja cirkadiani ritem, kar sproži spremembe hormonov, ki uravnavajo apetit in presnovo. »Možno pa je tudi, da [izpostavljenost] svetlobi ponoči preprosto moti spanec,« pravi Moon. A dodaja, da je vse več dokazov, da je pomanjkanje spanja povezano s povečanjem telesne teže.

Ni le izpostavljenost svetlobi v določenih obdobjih dneva tisto, kar vpliva na metabolizem; pomanjkanje sončne svetlobe v zimskih mesecih namreč prav tako lahko vpliva na število na tehtnici. Raziskave, objavljene v znanstvenih poročilih, so odkrile, da se maščobne celice ob izpostavitvi sončni svetlobi krčijo. Nasprotno pa se zdi, da pomanjkanje sončne svetlobe pozimi upočasni metabolizem in pospeši skladiščenje maščob, kar bi lahko bil eden od razlogov za zvišanje telesne teže v zimskem času.

No, na srečo vam ni potrebno živeti v temi ali se preseliti na toplo, da bi obdržali telesno težo. Reid ugotavlja, da ima osvetlitev podnevi namreč številne pozitivne učinke na zdravje, razpoloženje, spanje in počutje ter celo akutne učinke na stopnjo budnosti. Zato je smiselno, da čez dan povečate izpostavljenost svetlobi, ponoči pa se močni svetlobi izogibate, zlasti v urah pred spanjem in med spanjem.

Povzeto po: Bright Light at Night Could Harm Your Metabolism, According to Science, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ