Modri nasveti izkušenih maratoncev

Modri nasveti izkušenih maratoncev
24.06.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Se pripravljate na svoj prvi maraton? Potem vam bodo nasveti in priporočila izkušenih maratoncev, ki so maraton že večkrat pretekli prišla še kako prav.

Če se ne počutite dobro, si prilagodite treninge
Slabo počutje ali bolečine, pa čeprav blage, so lahko opozorilni znak, da morate malce zmanjšati intenzivnost treningov ali si celo vzeti nekaj dni počitka. Če nekaj dni ne boste tekli, boste maraton namreč še vedno lahko pretekli. V primeru, da si počitka ne boste vzeli, pa se lahko poškodujeta, kar pomeni, da lahko o tem, da bi pretekli maraton le sanjate.

Na dan tekme raje vstanite prej
Na dan tekme je bolje, da vstanete nekoliko prej in v miru opravite vse jutranje rituale s kavico in zajtrkom v red, nato pa se mirno odpravite proti startu. Če boste to storili, ne boste imeli prepolnega želodca, prav tako boste pred startom lahko šli še na wc, pa tudi bolj sproščeni boste – na startu in kasneje med tekom.

Pristrizite si nohte
Dolgi teki in dolgi nohti ne gredo skupaj. Zakaj? Ker se vam bo noht zarinil v kožo in boste začeli krvaveti, lahko pa nohti tudi odstopijo. Rešitev? Pristrizite si jih kolikor lahko kratko.

Bodite zgodaj na startu
Da ne bo panike, se na kraj prireditve odpravite dovolj zgodaj, oddajte svoje stvari, poiščite svojo cono in se v miru ogrejte.

Na stranišče se odpravite čim prej
Pred startom morajo kot zanalašč vsi na stranišče, zato se odpravite tudi vi in to čim prej. Če vas na stranišče še ne tišči, vas bo zagotovo začelo takrat, ko bo že pozno in bo pred wc-ji cela vrsta ljudi.

Protibolečinske tablete so vaše prijateljice
Protibolečinske tablete je dobro vzeti že pred tekmo in nekje vmes. Morda ne bodo popolnoma izničile vseh bolečin, vsekakor pa bodo naredile tek bolj znosen, sploh v zadnjih, najbolj napornih kilometrih.

Ne pozabite na prigrizke
Med tekom boste seveda potrebovali energijo, da bi lahko opravili s tako zahtevnim izzivom. Zato imejte s seboj prigrizke, ki vam ustrezajo, kot so banane, energijski geli, energijske tablice in drugo.


48 pred tekmo povečajte vnos ogljikovih hidratov
Približno 48 ur pred tekmo je dobro povečati vnos ogljikovih hidratov, kot so testenine, riž, ovseni kosmiči, saj boste tako zapomnili glikogenske zaloge v telesu ter zato tudi imeli dovolj energije za tek.

Pozabite na hitrost
Pozabite na hitrost, tecite s srcem, to je najpomembnejše. In če ne boste mogli teči, hodite.

Ne pijte preveč med tekmo
Med tekmo raje pijte po požirkih, saj bi se vam uživanje prevelikih količin tekočine lahko maščevalo. Včasih namreč to privede do težav z želodcem, v izjemnih primerih pa do zastrupitve z vodo.

Po tekmi se preobujte
Po tekmi se boste verjetno prvo želeli znebiti copat, saj bodo vaše noge zatekle, zato imejte s seboj dodatno, udobno obutev in se takoj preobujte. Noge vam bodo hvaležne.

Na dan tekme ne uvajajte novosti
Novosti vam lahko pokvarijo tek ali celo preprečijo njegovo dokončanje, zato tecite po pameti, ter jejte in pijte, kot veste, da med tekom lahko. Isto pa velja za opremo – nadenite si oblačila in tekaške copate, ki ste jih uporabljali tudi že do sedaj.

Naročite se na masažo
Po dolgem teku vas bo najverjetneje vse bolelo. Da bi bolečine bile bolj znosne ter da bi se telo hitreje regeneriralo, se je dobro raztezati, v pomoč pa vam bo tudi masaža telesa.

Vse je v glavi
Ne glede na to, kako dobro boste fizično pripravljeni, če ne boste uredili podstrešja, se prav hitro lahko zgodi, da boste nekje na pol poti omagali. Da se to ne bo zgodilo, si pomagajte s tehnikami vizualizacije, pozitivnim mišljenjem in meditacijo. Predvsem pa verjemite, da boste zmogli.

Prirejeno po:Here ’s what experienced marathon runners wish they ’d known before their first races, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ