Morate dnevno res narediti vsaj 10.000 korakov?

Morate dnevno res narediti vsaj 10.000 korakov?
21.06.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Strokovnjaki pravijo, da je za pozitiven učinek na zdravje že veliko manj korakov.

Če si tudi vi želite dnevno narediti vsaj 10.000 korakov, vedite, da niste edini. S to številko naj bi bilo povezanih kar nekaj pozitivnih učinkov na zdravje, med drugim lažje vzdrževanje telesne teže, manj možnosti za bolezni in še bi lahko naštevali. A strokovnjaki pravijo, da ni nujno, da vsak dan naredite toliko korakov, da boste videli pozitivne učinke na svojem zdravju. Pravzaprav, za učinke na zdravje naj bi bilo dovolj že veliko manj korakov. Študija, objavljena v reviji JAMA Internal Medicine, v katero je bilo vključenih 18.000 žensk v starosti 72 in več, ki so teden dni ves čas nosile uro za beleženje aktivnosti, spremljali pa so jih še štiri leta po tem, je prišla do zanimivih zaključkov. Tiste, ki so v povprečju naredila 2700 korakov dnevno v roku tedna dni, so bile najbolj na udaru za prezgodnjo smrti, saj je kar 275 udeleženk v štirih letih po raziskavi umrlo. Tiste, ki so v povprečju naredile 4400 korakov dnevno so imele za kar 41% nižjo možnost za smrt. Pri tistih, ki so naredile še več korakov pa se je življenjska doba podaljšala. Zanimivo pa je, da dodatnih ugodnih učinkov nad 7500 korakov dnevno strokovnjaki niso zasledili. Prav tako ni bilo nobene razlike v tem, ali so hodile hitro ali počasi.
Profesor epidemiologije na šoli za javno zdravje univerze Harvard in soavtor študije zdravnik I-min Lee meni, da fizična aktivnost izboljša številne psihološke markerje, kot je krvni tlak, nivo glukoze in inzulina; in vnetja, ki sicer povečajo možnost za kronične bolezni, ki skrajšujejo življenje.
Zato na dneve, ko ne morete teči ali se preprosto ne počutite, da bi si raje privoščite počitek. Saj veste, tudi ta je namreč zelo pomemben za vaše dobro počutje. Namesto teka pa si raje privoščite sprehod med odmorom za kosilo ali takoj po službi, da boste naredili nekaj zase in za svoje zdravje.

Povzeto po: Here's how many steps you actually need to take each day, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ