Mutai zmagovalec Berlina, a brez svetovnega rekorda.

Mutai zmagovalec Berlina, a brez svetovnega rekorda.
30.09.2012 AVTOR: Uroš Buh
Danes dopoldan smo v Berlinu lahko spremljali enega izmed maratonskih vrhuncev letošnje jeseni, kjer je bil dolgo časa na krožniku celo svetovni rekord.

1. Geoffrey Mutai - 2:04:15
2. Denis Kimetto - 2:04:16
3. Geoffrey Kipsang - 2:06:12 

Pravzaprav je bil svetovni rekord tudi glavno vodilo nastopa najslavnejšega protagonista in lastnika neuradnega svetovnega rekorda Kenijca Geoffreyja Mutaija. Spomnimo, da je tega tekel lani na trasi v Bostonu, ki sicer ni priznana s strani Mednarodne atletske zveze zaradi relativnega višinskega padca med štartom in ciljem – 2:03:02. Med njegovimi današnjimi glavnimi tekmeci so se mediji razpisali predvsem v zvezi z dvema debutantoma na maratonski razdalji, njegovima rojakoma Geoffreyju Kipsangu in Denisu Kimettu. Slednji je letos na polmaratonski razdalji, prav tako v Berlinu, že zmagal z zelo hitrih 59:14, postavil pa je tudi nov svetovni rekord v teku na 25km.

Kot je značilno za Berlin so bili od samega začetka povsem v ospredju narekovalci ritma, ki so bili tokrat štirje, okoli njih pa se je hitro oblikovala tudi skupinica najhitrejših, ki so bili tokrat prav vsi iz Kenije. Poleg omenjenih Mutaija, Kipsanga in Kimetta, sta bila tako tu še Jonathan Maiyo in Nicholas Kamakya.

Polovico so vodilni pretekli v času 1:02:12, kar je bilo še vedno na poti do potencialnega novega svetovnega rekorda, upoštevajoč domnevno hitrejši zaključek, v katerem bi morala ostati vsaj dva tekmovalca, ki bi drug drugega spodbujala k hitrejšemu teku. No, v resnici se je tak zaključek tudi dejansko zgodil, a najprej lepo po vrsti. Prvi je odpadel Kamakya, ostali štirje pa so iz kilometra v kilometer pospeševali. Na 32. kilometru sta odstopila še zadnja dva narekovalca ritma, tedaj pa sta Mutaiju lahko sledila le še Kipsang in Kimetto, torej maratonska debutanta, za katera je bilo že jasno, da sta v vsakem primeru na pragu izjemnega uspeha. Tri kilometre kasneje je tudi Kipsang začel zaostajati in jasno je bilo, da bo zmagovalec prišel iz dvojice Mutai-Kimetto, ki sta na 35.km pretekla 13 sekund počasneje, kot je imel lani na tej točki čas svetovni rekorder Patrick Makau – 1:42:16.

Sedaj se je začenjalo ugibanje, kdo bo do konca ohranil več moči, oziroma ali se morebiti obeta celo zaključni šprint. Ko je nekaj sekund že kazalo, da si je Mutai pritekel nekaj metrov prednosti, je Kimetto nemudoma nadoknadil korak, dva. Ko pa sta rame ob rame pritekla skozi brandenburška vrata je postalo jasno dvoje: svetovni rekord se jima je kljub vsemu izmuznil in da bo pomemben ciljni šprint. Tega je sicer dobil starejši Mutai, ki je v cilj pritekel s časom 2:04:15, a natančen gledalec se pri tem nikakor ne more sprijazniti, da mladi Kimetto vendarle ni dal vsega od sebe … Kot da bi Mutaiju nekako podaril zaključno slavo v imenu njegovih številnih izkušenj, se je skromno veselil svojega drugega mesta – to je še vedno izjemen uspeh in najhitrejši debutantski nastop v zgodovini maratona. A, tako pač je in pravi odgovor na takšen razplet poznata samo glavna igralca! Tretji je ciljno črto prečkal Geoffrey Kipsang, ki je tekel 2:06:12, kar je še en rekord, namreč najhitrejši najstniški maratonski čas doslej.

V ženski konkurenci je le pol minute nad 2:20 v cilj pritekla Etiopijka Aberu Kebede, ki je si je poleg zmage s tremi sekundami naskoka pritekla tudi svoj osebni rekord.

Ostalih 40.000 tekačev bo v cilj 39. berlinskega maratona prihajalo še vsaj naslednje štiri ure, a v vremenu s kakršnim udeležence danes razvaja glavno mesto Nemčije, je čas pravzaprav nepomemben.

 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ