Na štiri oči s Primožem Devetakom

Na štiri oči s Primožem Devetakom
20.06.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Primož je preprost in nasmejan študent, ki zelo rad teče. Tek mu namreč predstavlja vadbo, pri kateri ni kompliciranja - le nadene si športne copate in že je pripravljen za nove podvige!

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Seveda. Sem član Športno-humanitarnega društva Vztrajaj - Never give up!, član Shodokan dojo in športno-kulturnega društva Uče.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Asics

Uporabljaš tekaško uro?
Ure ne uporabljam si pomagam kar s aplikacijo na telefonu.

Tvoj obred pred tekom?
Nič posebnega ... kakšen vic za dobro voljo :)

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Sem še na začetku z mojo tekaško potjo, tako da pretečen prvi maraton na humanitarnem dogodku 10 krogov za 10 nasmehov letos v začetku junija, zaenkrat.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se začel ukvarjati pred 4 leti, ker sem moral zaradi težav z vidom pustiti nogomet. Takrat sem spoznal člane in članice društva Never give up z Matejom Markovičom na čelu. In seveda, super družba in super ambient sta me potegnila v tekaške vode.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Neizmerno uživam, ko tečem v naravi. Doma sem iz Posočja v okolici Tolmina, tako da Soča in hribi naredijo svoje. Mi pa tudi tek v mestu ni tuj. Se dobimo s prijatelji in jo 'udarimo' na Rožnik ali pa se enostavno gremo zgubljat po mestu. Torej narava in dobra družba sta glavni razlog.

Kaj ti je tek dal?
Dal mi je ogromno in še vedno mi daje. Spoznavam kaj zmorem in kaj se še da. Dobil sem ogromno prijateljev v pravem pomenu besede in seveda super način rekreacije.

Kako potekajo tvoji treningi?
S športom se aktivno ukvarjam vsaj 5x tedensko. Delam teke krajših razdalj, intervale, različne tempo teke. Za motivacijo si pogledam kakšen video, če vem, da imam pred seboj naporen trening. Z glasbo si pomagam v zimskem času, ker se dostikrat zgodi, da treniram ponoči. Tako mi čas hitreje mine. Na seznamu je pa vsega po malem, prevladuje pa stari rock.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Večinoma tečem sam, sem pa tja se mi pa pridružijo kolegi, ki tečejo z mano, ali pa me spremljajo na kolesu.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Udeležil bi se vseh, a je to odvisno od tega, kako pridno bom treniral.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Z Aikidom, kolesarjenjem in pohodništvom.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Prehranjevanju se kar dosti posvečam. Nisem izbirčen, ampak zadnje čase pojem veliko sadja in zelenjave, vnos mesa pa sem zmanjšal v primerjavi s preteklimi leti. No ja, sem pa še vedno ljubitelj žara. :)

Kakšne tekaške načrte in želje, imaš za v prihodnje?
Sedaj, ko sem premagal mejo 42 km, si želim nadaljevati na tej razdalji. Velike želje so pa kakšen ultra maraton, triatlonska preizkušnja in konkretno gorska preizkušnja Tek 4. občin, ker je že v mojih domačih krajih.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Veliko časa posvečam treniranju japonske borilne veščine Aikido, sem pa aktiven tudi v društvu Never give up, kjer s tekaškimi dogodki in zbiranjem plastičnih pokrovčov pomagamo pomoči potrebnim. Poklicno bi si želel delati v športnih vodah, kjer bi ljudem pomagal do aktivnega in posledično bolj zdravega življenja.
Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ