Na štiri oči z Andrejo Podobnik

Na štiri oči z Andrejo Podobnik
02.05.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Andreja si življenja brez športa ne zna predstavljati. Z njim in tudi z lepoto je prepleteno njeno poklicno življenje pa tudi zasebno brez športa ne gre. Zelo rada namreč teče, saj je tek šport, ki ga preprosto obožuje. Med tekom uživa sama s seboj, se po

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Ne.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Za tekme imam Saucony Triumph 10, za gorski tek prisegam na Salomon-ke Speedcross, za trening Asics … imam širše stopalo, zato je moja izbira odvisna od trenutnega modela posameznega podjetja.

Uporabljaš tekaško uro?
Garmin Forunner 110

Tvoj obred pred tekom?
Nujno zaužijem sveže iztisnjen zelenjavno-sadni sok in spijem kavico brez vsega. :)

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
1. Mesto v Notranjskem tekaškem pokalu
3. Mesto Ultramaraton Celje Logarska Dolina 75 km
maratoni: 42 km – Barcelona, Pariz, Madrid, Rim, Beograd, Ljubljana, Gorski maraton 4 občin – 42 km, Tek na Grintovec in mesečno vsaj en pol maraton. :)

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Športnica sem že od malih nog. V osnovi šoli sem trenirala biatlon, v srednji šoli kolesarila, od 25. leta pa se redno ukvarjam s tekom in se udeležujem raznih tekaških tekmovanj tako doma kot v tujini. Tek je šport, ko v kratkem času lahko narediš zelo veliko za svojo dušo in telo. Pri samostojnem delu, dveh otrocih, vodenju skupinskih vadb, vodenju dveh podjetij, študiju, se vedno borim s časom. Prav zato je zame tek idealen šport.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Tek je zame način življenja in je kot hrana, brez katere se ne da živeti. Ob teku zginejo vse težave oz. se najdejo rešitve zanje, porodijo se nove zamisli, ideje. Takrat tudi odvržem vso jezo in ostala negativna čustva, ki so človeku strup za telo. Obožujem ultra dolge teke, v katerih res uživam in se 'resetiram'.

Kaj ti je tek dal?
Tek je moj zaveznik in rešitelj, saj v teku najdem sebe. So trenutki, ko se človek zgubi v norem, ponorelem, materialistično naravnanem svetu in pozabi nase. Pri teku, sploh daljših tekih – maratoni, ultramaratoni - moraš biti nujno v ravnovesju s samim seboj, drugače ne bo uspeha in tudi cilj ne bo dosežen. Tek in prav tako vsi ostali športi dajo človeku nujno potrebne lastnosti – vztrajnost, disciplina, moč, samozavest, in predvsem se mora športnik osredotočiti na cilj, ki mora biti dosežen, ne glede na vse težave in prepreke, ki se mu pojavijo na poti. Te lastnosti ti pomagajo tudi pri premagovanju vsakdanjih težav in pri doseganju poslovnih in osebnih uspehov v življenju.

Kako potekajo tvoji treningi?

Moj treningi potekajo 6x tedensko. 2x tedensko izvajam funkcionalne treninge s svojimi vadečimi in tista dva dni opravim krajši tek do 5 km, 2x tedensko tečem na bližnji hrib, 1x tedensko daljši tek, 1x tedensko tek do 12 km. Treningi so odvisni od tekem, ki jih imam načrtovane v tistem obdobju. Motivirana sem še preveč, saj bi tekla še več, kot je sploh priporočljivo, a pretiravanje pač ni priporočljivo. Odvisna sem od teka, priznam. :) Med tekom ne uporabljam nobenih 'motečih' dejavnikov, saj je v naravi toliko lepe glasbe, da dodatni predvajalniki niso potrebni.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Rada tečem sama in tudi v družbi. Pogosto mi dela družbo mož, ki je prav tako dober tekač in sva eden drugemu podpora in motivacija. V zadnjem času se nama pri teku pridružita tudi otroka, ki sta prav tako navdušena športnika. 17 letni sin se profesionalno ukvarja z gorskim kolesarstvom – DOWNHILOM, 9 letna hčerka pa se je prav tako 'okužila' s tekom in v svoji kategoriji dosega odlične rezultate.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Vsak maraton in ultramaraton je doživetje, ki ga nikoli ne pozabiš. Na daljših tekih se dogaja marsikaj in so nepredvidljivi, zato so to moje najljubše tekme. Vedno pri teh tekih naletiš na zid, ko se vprašaš, čemu ti je tega treba in da to je zadnjič, ampak ko je cilj dosežen, pozabiš na vse in že načrtuješ naslednjega.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Sem vaditeljica skupinskih vadb in vodim funkcionalni trening, sem strastna oboževalka gora in zato so tudi gorski teki moji najljubši. Poleg tekaškega treninga ob primernem vremenu in letnem času vključim v trening tudi kolesarjenje.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Pred časom so mi ugotovili intoleranco na gluten in laktozo, zato se prehranjujem predvsem s svežo zelenjavo in sadjem ter izdelki, ki ne vsebujejo omenjenih alergenov. Nisem ljubiteljica mesa, zato se le to ne najde prav pogosto na mojem krožniku. Prisegam na domače, zato je zelenjava, sadje, jajca, skuta, mleko in ostalo predvsem iz domače pridelave – mamičine in okoliških kmetij.

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
Letos so v načrtu še Gorski maraton 4 občin, Ultramaraton Celje Logarska Dolina, Maraton Ljubljana in še kup drugih tekaških prireditev, ki so vedno tudi prijetno druženje z isto mislečimi. :) Za prihodnost imam še veliko načrtov in želja, ki pa so odvisne od osebnih, družinskih in finančnih zmožnosti. Otroci in mož so vedno na prvem mestu, zato vse načrtujemo skupaj. V letošnjem novembru je moja 'tiha', ampak gromozanska želja, tek okoli Mount Everesta – 160 km, premaganih 25.000 m nadmorskih višin. Do gora čutim posebno ljubezen in ta tekma je že dve leti v moji glavi in že tolikokrat ogledana na spletu, da se mi včasih zazdi, kot da sem že tam :)  www.everesttrailrace.co.uk/.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Moj dnevi so popolnoma zapolnjeni, saj je moja zvedava narava vedno željna spoznavanja novih stvari in znanj. Trenutno sem v končevanju magisterija managementa, saj sem mnenja, da se mora človek vse svoje življenje učiti in nadgrajevati svoja znanja in veščine. Moja polica ob postelji je polna knjig in vsak večer je v mojih rokah ena izmed njih. Želim predvsem, da bo moja družina zdrava, srečna in zadovoljna ter da bomo skupaj dosegli še neskončno zmag ter uspehov na vseh področjih in isto želim vsem ljudem. Imejmo se radi in svet bo lepši!
Značke: Ljubljanski maraton, Na štiri oči, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ