Na štiri oči z Barbaro Bele

Na štiri oči z Barbaro Bele
16.10.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Simpatična Barbara je vzgojiteljica, oblikovalka nakita in navdušena tekačica. Tek ji namreč predstavlja način življenja, z njim se rešuje stresa in premaguje samo sebe.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Seveda. Dokler sem živela v Sloveniji, sem tekla v FIT KLUBU, ki ga vodi naš slovenski maratonec Primož Kobe, ko pa sem se preselila v Zagreb, pa sem treninge začela obiskovati v šoli teka. Mislim, da je kar pomembno, da imaš nek strokovni nadzor nad svojimi treningi in hkrati še spodbudo ostalih tekačev v skupini, ki trenirajo s tabo.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Moji najljubši tekaški copati so znamke Asics in Nike (Asics Noosa Tri 10, Asics GT 2000, Nike Pegasus) 

Uporabljaš tekaško uro?
Uporabljam tekaško uro. Trenutno imam Polar RC3 GPS, ki že kliče po novi …

Tvoj obred pred tekom?
Moj obred pred tekom… Kava… In to je to… Rada tečem s praznim želodcem (na tešče). 

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Zagotovo je bil zame največji uspeh pretečen prvi maraton, ki sem ga pretekla v Frankfurtu, ko sta nogi pretekli ciljno črto in sem bila hvaležna za prav vsak trenutek, ki sem ga namenila teku in treningom pred tem. S pretečenim maratonom je vse poplačano. 

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem se pričela ukvarjati pred skoraj desetimi leti, ko je moje zdravje napadlo kar nekaj alergij na hrano. Želela sem spremenit način življenja in bolj poskrbeti za samo zdravje.  V tistem času je imel Nike zelo dober program in izzive, za katere smo tekači nabirali km in tako med sabo tekmovali, kdo jih bo zbral več. Bilo je prav zanimivo, družba tekačev pa tudi prava in vsi od nas smo postali od takrat kar zasvojeni s tekom … Temu se še danes vsi nasmejimo.  

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Všeč mi je, ker je to šport, ki ga lahko opraviš kjerkoli in kadarkoli. Ker je to ena potrditev, ki jo dobiš od samega sebe. Že v eni sami uri narediš ogromno zase. Predvsem pa to, da je to šport, ki poteka zunaj, v naravi in se z njim otreseš vsakega stresa.

Kaj ti je tek dal?
Sama sem pred leti pridobila ogromno alergij na hrano in lahko bi rekla, da bi zagotovo bila veliko bolj bolna, če ne bi tekla. Tek mi je dal zagotovo veliko zdravja. Prav tako pa po vsakem treningu pridobim tudi ogromno energije, ki me dvigne. Zase bi lahko rekla, da mi da tek nekaj, da lahko funkcioniram, vztrajnost in pozitivizem.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem vsak dan od 10 km naprej. Dolge treninge delam večinoma med vikendi, dvakrat tedensko sem tudi na stadionu, ki mi najbolj ne diši, so pa zelo pomembni deli treninga izvedeni ravno tam. Posebne motivacije ravno ne potrebujem, za kar sem tudi zelo vesela. Sem kar notranje motivirana, nihče me ne rabi spodbujati, da se odpravim teči. Med samimi treningi (izjema na stadionu) pa poslušam tudi glasbo. Večino je to glasba z dobrim ritmom, glasba, kateri rada prisluhnem in jo nekako že ob prvem poslušanju ''začutim''. Ta glasba gre potem tudi z mano na maraton, ker takrat podoživljam vse te treninge in vem, kje sem glasbo poslušala …

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Zelo odvisno. Rada tečem sama, kadar potrebujem svoj čas, čas zase. Zelo rada pa tečem tudi v družbi. Treningi večinoma potekajo kar v skupini, v katere smo razdeljeni glede na svoje čase. Zelo rada pa tečem tudi s tekaško družbo, ker se konec koncev motiviramo med sabo, izmenjamo mnenja, izkušnje, …

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Zagotovo ne bom nikoli pozabila svojih prvih 21km, ki sem jih pretekla v Radencih in s katerimi se je vse začelo, sploh pa ne pravih maratonov, dolgih 42km, ki sem jih pretekla do sedaj (Maraton v Frankfurtu, Rotterdamu in Valenciji). Veliko mi pomenijo tudi dobrodelni teki, ko lahko pomagam s plačano štartnino in tem, kar rada počnem nekomu drugemu. Tudi teh se je do sedaj kar nekaj nabralo

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Tek je zagotovo moj najljubši šport, rada pa tudi obujem rolerje, se usedem na kolo, …

Kako pa skrbiš za prehrano?
Pa smo tam … Prehrane morda nimam najboljše, glede na količino treningov. Pred leti sem dobila ogromno alergij na hrano, zato moram biti pri prehranjevanju zelo previdna in si popolnoma vse pripravljati sama. Devet let sem vegetarijanka, zato moji jedilniki ne vključujejo mesa. Pred samimi maratoni dodatno poskrbim za dvig železa in z dodatki - telo oskrbim z magnezijem, C vitaminom, ...

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Želj je še kar nekaj … Ene so še tihe in skrite, ene povem naglas. So pa ravno te želje motivator vsakega treninga. Želim si, da bi mi nogi in zdravje omogočali še naprej, da  dnevno potešim svojo potrebo po teku. Rada bi pa v prihodnje pretekla pet velikih maratonov (Boston, New York, Berlin, Chicago in London).

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg tekaških treningov svoj prosti čas namenim ustvarjanju nakita, ki je znan pod imenom Pika nakit kot se šika. Zelo rada preživim tudi čas z mojo drago družino, prijatelji in tistimi, ki jih imam rada.
Sicer sem zaposlena v vrtcu, kot vzgojiteljica predšolski otrok. Veliko mi pomeni, da lahko že v svojem poklicu uporabim ljubezen do športa in jo delim med otroke, za katere je gibanje še kako zelo pomembno ravno v času odraščanja. 

Značke: Na štiri oči, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ