Na štiri oči z Barbaro Radoš

Na štiri oči z Barbaro Radoš
13.05.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Barbara je po poklicu ekonomistka, zaposlena v banki. Je mamica dvema najstnikoma, v prostem času pa tudi navdušena športnica.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Ja, sem članica AD ŠTAJERSKA in seveda članica ŠD NOVE KBM.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Moram priznati, da nimam najljubšega tekaškega copata. Svoj prvi maraton v Berlinu sem pretekla z Brooks Ravena 3, drugega z  Brooks Ravena 4, takrat sem za daljše treninge uporabljala Asics GT 2000 3, na polmaratonu tečem z Adizero adios boost. Za daljše teke uporabljam trenutno ON Cloud ter Asics Gel Impression 8.

Uporabljaš tekaško uro?
Za tek sem do lani uporabljala Garmin Forerunner 210, sedaj pa imam Garmin Forerunner 225.

Tvoj obred pred tekom?
Pred tekom nimam nekega posebnega obreda, saj zaradi časovne stiske čez teden komaj čakam, da pridem domov, skočim v teniske in pičim v naravo. 

Tvoji dosedanji tekaški dosežki?
Moj prvi maraton leta 2013 - 40. Berlinski maraton s časom 3:19:05 kot tretja Slovenka in 51 v kategoriji; TSC Amsterdam 2014 s časom 3:15:04, 7 mesto v kategoriji; 5. EKO maraton 2014 na 10 km, absolutno 2. mesto s časom 40:55; Ljubljanski maraton 2015 21km s časom 1:29:07; Slovenj Gradec ulični tek 10km absolutno 4 mesto, 1. mesto kategorija; Odprto državno prvenstvo 2015 veteranska državna prvakinja na 1500 m s časom 05:28 ... 

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Aktivno sem se začela ukvarjat s tekom leta 2010, ko sem se odločila, da pretečem prvo lokalno tekmo - 1. EKO maraton v Mariboru. Takrat sem dosegla drugo mesto v kategoriji takoj za Heleno Javornik (ne bom povedala, koliko je bila pred mano hahahaha). Pri treningih mi je ogromno pomagal oče Rajko Zupančič, ki me je tudi spremljal skozi celoten tek. On je moja največja inspiracija za tek.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Tek mi daje svobodo. Kadar tečem opazujem naravo, se sproščam. Je neke vrste meditacija. Tek te nauči kako doseči in preseči meje, ki si jih zastavimo. Tu vidiš, koliko si sposoben, saj je vse odvisno od lastne volje in motivacije. Všeč mi je, ker je najbolj preprost šport. Obuješ teniske in trenerko in že lahko greš. Nisi omejen na prostor in čas … niti na vreme, če je oprema prava. Tudi po dežju in snegu tečemo.

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
Tek mi je dobesedno položen v zibelko. Odraščala sem v športni družini. Mama je sabljala, oče pa je tekel. Kot družina smo očeta in strica spremljali na vseh večjih prireditvah. Najbolj se spomnim Trimčka, Kaveljc in korenina, Kumrovca, teka Kralja Matjaža in še marsikaterega teka, kjer smo navijali za očeta, s sestro in mamo pa smo se udeležili krajših pohodov ali tekov za otroke.  

Kaj ti je tek dal?
Daje občutek svobode in sreče. Tek je antistres terapevt. Po teku sem zmeraj dobre volje. Mislim, da še nisem končala teka, po katerem bi bila potrta ali slabe volje. S tekom pa postaneš tudi bolj samozavesten in spremeni se ti kvaliteta življenja. Dan ima drugačne prioritete.

Kako potekajo tvoji treningi?
Sem sama svoj trener. Kadar se pripravljam za kakšno tekmo si poiščem plan na spletu, vprašam očeta ali pač uporabim že kakšen svoj preverjen plan. Načeloma tečem 3 do 4 krat na teden. Intenzivnost pa je odvisna od tega, kaj želim doseči. Posebne motivacije ne potrebujem. Prej bi rekla, da me je težko zadržati v hiši. :)
Kadar sama tečem dolge teke (20 km+) poslušam glasbo na eno uho na drugo pa sebe in naravo. Na telefonu imam že dve leti isto glasbo, včasih pa si naložim kaj novega. Trenutno je med novimi Prince. Drugače pa imam rada dinamično glasbo.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Včasih tečem z očetom, večinoma pa sama, saj sem časovno omejena zaradi službe. Ob vikendih tečem s svojo družbo ZPT (ZVEZA PRIJATELJEV TEKA). Naša srečanja se zmeraj končajo ob kavici, ob kateri debatiramo o teku.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Hm… mislim, da je vsak tek nekaj posebnega. Absolutno mednje sodi moj prvi EKO maraton leta 2010. To je moj prvi uradni tek, kjer je ob meni tekel moj oče, ki me je spodbujal in mi pomagal do cilja. Seveda je tu moja prva uradna polovička leta 2012 v Barceloni. Tam sem progo pretekla s časom 1:34. Vsekakor ne morem izpustiti 40. Berlinskega maratona leta 2013, ki je bil takrat zame največji izziv. Na treninge sem se pripravljala skupaj s tekaškim prijateljem Petrom Kaučičem, s katerim sva si tisto leto zadala cilj preteči prvi maraton. Tu pa je še Amsterdam 2014, kjer sem kljub zelo težkim pogojem na progi izboljšala svoj osebni rekord na maratonu.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Ob teku zelo rada kolesarim kolikor mi pač dopušča čas, pozimi se udeležujem zimske lige Pokal peš na Pohorje in smučam. To zimo sem se s prijateljico Ireno celo vpisala v tečaj plavanja za odrasle. Včasih se mi zdi, da ima dan premalo ur, glede na to, kaj vse bi rada počela.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Pri prehrani ne kompliciram. Dejansko jem vse. (od ocvirkov do sladkarij, zelenjave, sadja …) Pazim le, da popijem dovolj tekočine.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Letos sem imela v planu, da se udeležim treh državnih prvenstev, in sicer tek maraton Radenci 42 km, tek na 10 km ter 21 km na Ljubljanskem maratonu. Zaradi težjega padca s kolesom marca se mi je plan malo porušil, a ne bom obupala do konca. Če bo vse OK, se bom bolj posvetila jesenskemu delu tekaške sezone in se še bolj pripravila na Ljubljanski maraton. Mogoče mi je to neka dodatna motivacija. Pravim, da se vse zgodi z razlogom.
Nekoč upam, da pretečem maraton pod tremi urami, kot ga je moj oče pri 54 letih. :)

Kakšni pa so tvoji cilji v letošnjem letu?
Ker so se mi plani zaradi poškodbe malo podrli, se bom osredotočila na jesen in sicer na Ljubljanski maraton, kjer bi rada odtekla 21 km vsaj tako hitro kot lani ali pa sekundo hitreje. Tiha želja je tudi Valencia, vendar je za to še čas. Letos mi poteče klubska kategorizacija, zato bi do jeseni rada izpolnila pogoje za ponovno pridobitev le te za leto 2017.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Zaposlena sem na banki. Ob službi mi ne ostane kaj dosti časa še za kar koli drugega. Prosti čas rada izkoristim za družino. 

Značke: Na štiri oči, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ