Na štiri oči z Leonom Cestnikom

Na štiri oči z Leonom Cestnikom
21.03.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Leon je bil sprva navdušen kolesar, ki pa je zaradi pomanjkanja gibanja med zimo začel trenirati tek. Ta ga je navdušil tako zaradi enostavnosti kot tudi zaradi možnosti gibanja v naravi.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Vztrajaj - Never give up, predvsem zaradi dobrodelne note.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Imam osem parov copat, šest različnih znamk, osem modelov, nimam najljubših.

Uporabljaš tekaško uro?
Ja, zadnja pridobitev je tekaško - pustolovska ura Garmin Fenix, ki mi je pisana na kožo in ima tudi funkcije za orientacijo.

Tvoj obred pred tekom?
Nimam posebnih obredov, največkrat spijem kozarec vode ali dva ter si predvsem pred ultrami, povem, da zmorem to z lahkoto.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki
12 ur Šmarne gore 2014 - 15 vzponov, Koroški treking exstrem – 5. mesto, Muta treking 2. mesto dvojice, Bovec treking drugo mesto dvojice, 2. mesto - tek na Planino pri Vrhniki, 2.mesto - Selniški tek, 4. Mesto v kategoriji Logarska dolina, 48. mesto 100 milj Istre 2013, 22.mesto Trans Slovenija Winter edition.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Pred leti sem bil navdušen amaterski kolesar, ker pa mi je preko zime manjkalo vadbe in so se začeli nabirati kilogrami, sem pričel s tekom. Ko sem spoznal Tekaški forum (hvala Petri!), pa se je začelo prebiranje in posledično pogostejša vadba. Vse manj sem kolesaril in vse več tekel. Tako je tudi sedaj.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pri teku je najboljše to, ko telo postane lahko, glava prazna, duša pa polna pozitivne energije.

Kako potekajo tvoji treningi?
Običajno treniram 3x med tednom – ponedeljek, sreda in petek – in sicer krajše teke, od 6 do 15 kilometrov, ob sobotah pa daljše, čez 40km. Pri vsakem treningu zajamem tek v hrib, po ravnem in navzdol. Seveda v naravi. Nikoli ne tečem po mestu, razen če je to iztočnica za kaj daljšega.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Največ kilometrov pretečem sam ali v družbi s psičko Suzi. Velikokrat pa se dobimo s tekaškimi prijatelji iz vse Slovenije. Takrat je še posebej veselo.

Potrebuješ za tek kakšno posebno motivacijo?
Niti ne, največja motivacija je, da si ustvarjam vedno nove in nove izzive, jih naštudiram in nato izvedem - sam ali pa povabim prijatelje. Na primer Božični tek s Celjskega na Ljubljanski grad po Zasavskem hribovju, ali od izvira do izliva Savinje.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Prvega uradnega sigurno ne - Štanjelski tek. Temu je sledil tek po celotni Zasavski transverzali v enem mahu (preko 200km), preko Kozjaka, K24, od Trbovelj do Ruš čez Roglo, preko Pohorja ter seveda tek po Knapovski poti, katero sem sam trasiral in jo tradicionalno tečemo v skupini nekajkrat na leto, nazadnje smo po njej tekli 8.marca letos. Drugače pa tekma Istra 100milj, ter Trans Slovenija Winter edition, 12 ur Šmarne, Logarska, GM4O, … Ma tega je toliko in vse je lepo. Najboljši občutek, da res leti, pa sem imel na KAM-u, ki je bil organiziran leta 2009.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Kolesarim in hribolazim, imam pa v planu novo disciplino, ki sem si jo zamislil sam. Naj ostane še nekaj časa skrivnost. Bomo videli, če se prime.

Kako sicer usklajuješ naporne treninge z osebnim življenjem (družina, služba itd.)? Dokaj enostavno. Dan ima 24 ur, osem ur službe, osem ur spanja, ostane osem ur, katere razporedim med ljubljene in tek. Ob sobotah pa osem ur službe nadomestim z osem ur teka. Nedelja je dan počitka in namenjena samo družini. Razen, če je tekma na nedeljo, takrat je družinski dan v soboto.

Kako pa skrbiš za prehrano? 
Jem vse po vrsti, slabo leto vegetarijansko hrano. Moja Tanja je vegetarijanka že vrsto let in potem pride razmišljanje v tej smeri. Zadnji navdih mi je dalo prebiranje knjige Jej in teci od Jureka. 

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?

Na splošno teči proti stotim letom, kilometre smo že dosegli. Prva tekma v planu je 100milj Istre prihodnji mesec. Seveda se oziram tudi v prihodnjost, vendar se vedno osredotočim na najbližjo in ko je za menoj, izberem naslednjo. Imam željo, ob vzpodbudi obiskovalcev letošnjega kroga po Knapovski poti, da bi za 8. marec to postal tradicionalen tek. Vse o poti si lahko pogledate na Knapovska.blogspot.com. Zraven so tudi zgodbice Kratke knapuske, ter opisi opravljenih podvigov. Sem avtor trase poti, opisa, kratkih zgodb in potopisov.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Najraje preživljam proste trenutke s Tanjo in psičko Suzi, v sprehodih in izletih. Pišem kratke zgodbice na vse teme, potopise o opravljenih podvigih, pišem veliko in zelo rad. Rad kuham in si preko tega izpolnjujem otroško željo postati kuhar, veliki šef kuhinje. Načrtujem nove in nove izzive, najraje tekaške, katerih ni še nihče udejanil. Poklicno delo se trudim opravljati čim bolje, kar sicer velja za vse, kar počnem. Sem pa v letih, ko ni več nekih poklicnih vzponov, obstaja pa tiha želja da bi upravljal s kakšnim manjšim domom ali gostiščem, v naravi seveda.
Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ