Na štiri oči z Ulo Kupec

Na štiri oči z Ulo Kupec
12.09.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ula je študentka Fakultete za šport, ljubiteljica živali, narave in svobode. Seveda pa tudi strasta tekačica. S pomočjo teka se sprosti, odklopi od stresnega tempa življenja in preprosto uživa.

OSEBNO

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

Ne, vendar razmišljam o tem, da bi se včlanila v kakšen klub. Predvsem zaradi dobrih nasvetov in izkušenj, ki bi jih lahko prejela in tudi dajala drugim tekačem.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Težko bi izpostavila točno določen model tekaških copat. Dejstvo je, da sem v zadnjih šestih letih odkar tečem poskusila že kar precej različnih znamk in modelov. V splošnem pa sem mnenja, da je trail tek najbolj udoben v copatih znamke Salomon. Za cestni tek pa mi trenutno najbolj odgovarja znamka Asics.

Uporabljaš tekaško uro?
Tekaško uro Polar RS300X G1 sicer že iz navade vsak dan zapnem na roko, vendar se med tekom le redko poglabljam v številke. Nisem navdušena nad analiziranjem grafov, tabel itd. Ravnam se po občutku in počutju. Če čutim, da grem lahko hitreje, potem grem, če čutim, da moram upočasniti, upočasnim.

Tvoj obred pred tekom?
Zelo odvisen od tega v katerem delu dneva se odpravljam na tek. Če je to zjutraj, pred tekom pojem nekaj lahkega na primer banano in spijem veliko vode. V popoldanskem času vsaj 2 uri pred tekom ne jem, poskrbim pa za zadostno hidracijo telesa.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Najbolj sem ponosna na letošnjo kategorično zmago na ultramaratonu Celje – Logarska Dolina, ter na lansko tretje mesto na istem teku, ko sem tekla svoj prvi ultramaraton. Precejšnjo samopotrditev mi je prinesla tudi tekma 100 milj Istre kjer sem tekla na srednji razdalji 105km in dosegla absolutno 9. mesto med ženskami.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem se pričela ukvarjati v začetku srednje šole, saj sem pogrešala telesno aktivnost. Prišla sem v leta, ko je večina mojih vrstnikov vstopala v svet zabav in alkohola, ljubezenskih dram … Potrebovala sem ventil. Način, da se osvobodim svojih misli in sprostim ogromno količino energije. Vse to sem našla v teku, v naravi. V tek sem se zaljubila.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Verjetno je to občutek svobode, sreče. Ko tečem, živim. Takrat prosto tečejo tudi moje misli, sprostim se, umirim in iz teka črpam moč. Po teku sem vedno polna energije in se lažje spopadam z izzivi.

Kaj ti je tek dal?
Naučil me je in še vedno me uči vrlin, ki jih potrebuješ tudi v drugih aspektih življenja. Potrpežljivost, vztrajnost, zavedanje, da vedno dobiš toliko, kolikor vložiš, ter da v življenju ni bližnjic.

Kako potekajo tvoji treningi? 
Nerada teku rečem trening. Tek je zame najboljši del dneva, kljub temu, da včasih boli, ko sopeš v hrib in te skelijo mišice. Je čas zame. Nikoli se ne silim v tek in tečem vedno po navdihu. Včasih hitro, včasih počasi, včasih dolge in včasih kratke razdalje. Predvsem pa se držim gozdnih in bolj neobljudenih poti. Tečem med 30 in 100km na teden. Glasbo poslušam zelo redko.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Raje tečem sama, saj lahko spreminjam tempo kakor mi v tistem trenutku ugaja in se popolnoma izgubim v svojih mislih. Včasih za popestritev odtečem nekaj kilometrov s prijatelji ali starši.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?

Nikoli ne bom pozabila neskončnih kilometrov Istre, deževnega in blatnega ultramaratona Celje – Logarska Dolina, ter s strani organizatorjev prekinjene tekme v italijanskih Dolomitih zaradi razbesnelega vremena in šviganja strel povsod okoli nas. Predvsem pa si bom zapomnila prelepe sončne vzhode in zahode v domačih hribih, ki jih vedno znova obiskujem, ter škripajoči zvok snega pod mojimi nogami.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom? Poleg teka imam rada pohodništvo, kolesarjenje. Tudi plavanje mi je všeč, čeprav mu letošnje poletje ni ravno naklonjeno. Pozimi pa se »zamotim « s turnim smučanjem.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Od nekdaj delujem pretežno na »rastlinski pogon. « Ne kompliciram, jem tisto, kar čutim, da moje telo potrebuje. Od prehranskih dodatkov jemljem vitamine in minerale, včasih pred spanjem spijem še kakšno tableto magnezija.

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
Želim si predvsem še naprej uživati v teku, ter ostati zdrava in brez poškodb.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg tega, da tečem, zelo uživam ob petju, kuhanju in branju. Sem velika ljubiteljica živali zato med tekom po vaških poteh in ob pašnikih delam postanke ob skoraj vsakemu psu, mački, kravi, ovci ali katerikoli drugi živali. Želim si, da bi šport v prihodnosti predstavljal vsaj tolikšen del mojega življenja kot ga trenutno. O poklicni poti težko rečem kaj določenega, vendar menim, da sem na pravi poti dokler sledim srcu. Ne nazadnje se mi zdi najpomembnejši cilj v življenju ta, da postaneš dobra oseba, ne glede na poklic.
Značke: Na štiri oči, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ