Najboljši tekaški nasveti vseh časov

Najboljši tekaški nasveti vseh časov
31.01.2021 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Najboljši nasveti za tek zbrani na enem mestu.

Okrepite celotno telo
Dobri tekači poskrbijo za to, da je njihovo celotno telo v dobri kondiciji. Zato poskrbite, da bo vaše telo okrepljen, najbolje s prostimi utežmi in različnimi športi kot so kolesarjenje, plezanje, pilates, joga itd..

Pogosteje tecite v hrbi
Tek navkreber poskrbi za dinamično moč, za moč kolkov in njihovo mobilnost, saj jih morate privzdignit resnično visoko, da bi lahko prišli višje in še višje.

Ne pozabite na hidracijo
S potenjem izgubite veliko tekočine, zato je zelo pomembno, da je dnevno zaužijete dovolj, da ne bi dehidrirali. Zato imejte stekleničko z vodo vedno s seboj in po malem pijte skozi dan, po teku pa vnos tekočine nekoliko povečajte, da nadomestite izgubljeno.

Takoj po vadbi se raztegnite in si privoščite prigrizek
Po vadbi ali tekmi je še kako mamljiva misel, da bi se preprosto ulegli na kavč in počivali. To lahko storite, a šele potem, ko se dobro pretegnete in privoščite prigrizek. Tako eno kot drugo vam bosta v pomoč pri regeneraciji.

Najdite si svojo rutino – in se je držite
Pred treningom si ustvarite rutino, ki vam bo pomagala, da se boste lažje pripravili na tek. Pripravite si oblačila, obutev, prigrizek in po potrebi kavo. Ogrejte se in se nato počasi odpravite na tek

Ne ustrašite se, če niste dovolj trenirali
Veliko ljudi meni, da bo morali pred tekmo res veliko trenirati, če jim to ne uspe, se bojijo, da jim ne bo uspelo priti do cilja. To ni nujno res. Bolj kot veliko treninga so pomembni pametni treningi ter to, da ostanete mirni četudi niste uspeli trenirati toliko kot ste želeli.

Popravite svoj korak
Včasih je postavitev nog oziroma stopal med tekom ključ do učinkovite teka in manj poškodb. Če ne veste, kje in kako začeti, naj vam pri tem pomaga izkušen tekaški trener.

Uživajte polnovredno hrano
Vaše telo za to, da bi imelo dovolj energije ter da bi se tudi dobro regeneriralo, potrebuje hranila. Najdete jih v kvalitetni, polnovredni in uravnoteženi hrani.

Naključne masaže niso vedno dobra ideja
Masaže so super, a ne vedno, sploh ne tik pred tekmo, saj bi vas lahko po njej vse bolelo. To pa bi vam omogočilo doseči željene cilje. Zato si masažo raje privoščite po tekmi.

Za tek v hladu si nadenite toplejša oblačila
Tek v hladu je še kako mogoč in tudi prijeten, le oblačila morajo biti prava za to. Namesto oblačil, ki jih nosite v toplejših dneh, posezite po prilagojenih za hladne dni. Ne pozabite pa niti na kapo in rokavice, saj so to deli telesa, skozi katere izgubljate veliko telesne toplote.

Večkrat sprintajte
5% celotne tedenske kilometrine vsakega tekača bi morali obsegati sprinti. Jih že izvajat? Še ne? Sedaj je čas, da začnete.

Potrpljenje je vrlina
Pri teku se morate naučiti potrpežljivosti, saj nič ni lahko – ne začeti s tekom, ne vztrajati, ne podaljševati in še manj teči na dolge razdalje. A občutek, ki ga dobite, vsakič, ko dosežete novo zastavljen cilj ne preprosto čudovit.

Ne pretiravajte s tekočino tik pred treningom
Pluskanje v vašem želodcu je znak, da ste pred treningom zaužili preveč tekočine. To vam lahko povzroči težave med tekom ali ga celo prepreči. Zato previdno.

Dneve, namenjene počitku jemljite resno
Telo potrebuje počitek zato, da okreva in se okrepi po naporni vadbi. Dajte mu čas in po dnevih težjih treningov več počivajte, se raztezajte in poskrbite za dovolj kvalitne hrane in tekočine.

Naj bo tek družaben dogodek
Tek je za mnoge individualna aktivnost, spet drugi pa raje tečejo v družbi. Tečete lahko s prijatelji ali v tekaškem klubu, odvisno kaj in kdaj vam kaj ustreza.

Pred tekmo se razhodite
V dnevih pred tekmo ni dobro biti preveč aktiven, saj boste vso energijo potrebovali za to, da boste prišli do cilja. A vseeno ne poležavajte preveč in se potrudite, da naredite kratek sprehod, da vam steče kri po žilah.

Vizualizirajte uspeh
Ni vse v treningu, veliko je tudi v glavi. Zato boste pot do cilja morali tudi vizualizirati – v glavi si zamislite, kako tečete, kako dobro se počutite z vsakim pretečenim korakom, vse dlje in dlje ste, vidite cilj, vse bližje je in končno stopite čez ciljno črto. Vztrajno iz dneva v dan in uspelo vam bo, tako v glavi kot tudi v realnosti.

Uporabljajte tehnologijo (a ne pretiravajte)
Tehnologija vam lahko pomaga pri tekih, a z njo vam ni potrebno pretiravati. Včasih je lepo, če se na tek odpravite tudi brez nje in preprosto uživate brez da veste, koliko ste pretekli, kako hitro in kakšen je bil pri tem vas srčni utrip.

Prepoznajte, kdaj so vaši tekaški copati odslužili svoje
Tekaški copati običajno niso več primerni za tek po približno 600-800 km, ni pa to nujno. Zato je dobro, da prisluhnete svojemu telesu, da boste vedeli, kdaj mu določena obutev več ne služi kot bi morala. Če ne prej, bo takrat zagotovo čas za novo obutev, v kateri boste premagovali nove in nove kilometre.

Ne tecite pod vplivom alkohola
Alkohol je vse prej kot dober za vaše telo, sploh ko ga uživate v večjih količinah. Vpliva namreč lahko na koordinacijo, načrtovanje in izvedbo gibanja. Nenazadnje pa je tudi močan diuretik, kar vam lahko povzroči dodatne težave.

Tecite lahkotno
Če s tekom šele začenjate, se ne trudite, da boste tekli hitro. Tecite lahkotno in se s tekom spoznavajte. Ko osvojite lahkoten tek, lahko nekoliko pospešite in ko osvojite tudi to, lahko tečete še hitreje.

Povzeto po: The best running tips of all time, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ