Najpogostejše napake zaradi katerih ne izgubljate odvečne teže

Najpogostejše napake zaradi katerih ne izgubljate odvečne teže
24.02.2019 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Ste prepričani, da jeste zdravo, a ne izgubljate teže? Preverite, če morda ne delate ene od teh napak ...

Precenite količino potrošenih kalorij
Pri teku potrošite veliko več kalorij kot pri kateri drugi aktivnosti. Odrasel moški, na primer potroši 120kcal na miljo (cca 1.6km), odrasla ženska pa 105kcal. A če boste zaužili kalorično hrano, boste izgubljeno hitro spet nadomestili ali celo presegli. Če želite vedeti, koliko kalorij pokurite, si pomagajte z vašo tekaško uro ali drugimi pametnimi napravami in aplikacijami, ki vam omogočajo sledenje aktivnosti in porabo kalorij.

Uživate preveč kalorij v obliki napitkov
Vsi vemo, da se kalorije skrivajo v hrani, pozabljamo pa da so tudi v pijači – v alkoholu, sladkih šumečih brezalkoholnih napitkih, sokovi in drugih. Zato je bolje, da večino napitkov, ki jih pijete, ne vsebuje kalorij, kar pomeni, da lahko uživate vodo, nesladkan čaj in druge napitke brez sladkorja.

Ne zaužijete prigrizka po teku
Po napornem treningu so vaše mišice seveda lačne, česar nekateri ne čutijo, saj jim vadba zatre apetit. A ko čez nekaj časa telo zazna, da so njegove zaloge glikogena nizke, bo vaša lakota še velja in boste zato tudi pojedli še več. Zato po treningu vedno zaužijte manjši prigrizek, ki naj vsebuje beljakovine in ogljikove hidrate.

Pretiravate s prigrizki med tekom
Tudi s prigrizki, ki med tekom skrbijo za energijo, lahko prekoračite dneven vnos kalorij. Tovrstni prigrizi namreč ne le spodbujajo lakoto, saj običajno vsebujejo veliko sladkorja, temveč vsebujejo tudi veliko kalorij. To pa pomeni, da niso primerni za uživanje na tekih do 60 minut, temveč le veliko daljših od njih.

Želite si hitrih rezultatov
Vse te zvezdniške diete, dietni šejki, izločanje posameznih skupinin živil iz prehrane, ki vsi obljubljajo hitre rezultate se res slišijo privlačno. A resnica je, da do pravih in trajnih rezultatov ne boste prišli čez noč. Realno je namreč to, da izgubite dober kilogram na teden. Da bi svoj nov način življenja lahko tudi vzdrževali, pa boste morali začeti postopoma. Za začetek lahko začnete z zdravim zajtrkom, pri kosilu si privoščite več zelenjave in manj priloge, namesto z avtom se v službo odpravite peš ali s kolesom itd.


Izogibate se maščobi
Še ena zelo pogosta napaka, ki jo delajo tisti, ki želijo izgubiti težo je ta, da se skoraj v celoti odpovedo maščobi. Težava pa je v tem, da telo maščobo potrebuje za normalno delovanje telesa; za absorbcijo vitaminov A, D, E in K iz hrane in tudi za večji občutek sitosti. Maščoba se namreč presnavlja počasneje kot ogljikovi hidrati in beljakovine, zato boste dlje časa siti. Zatorej, poskrbite, da bo vsaj 20-30% kalorij, ki jih boste zaužili, v obliki mašob. Seveda pa se izogibajte slabim maščobam.

Pred treningom ne jeste
Mišice prvo porabijo ogljikove hidrate oziroma t.i. glikogen, ki je shranjen v mišicah. Ko tega zmanjka, telo začne kuriti maščobo, energija vam pade, zato morate upočasniti, s tem pa tudi potrošite manj kalorij kot takrat, ko ste pred treningom zaužili dovolj hrane. Da se vam to ne bi več dogajalo, poskrbite za to, da boste pred treningom nekaj malega zaužili, sploh, če je pred vami dolg tek. Dobra izbira bo banana z arašidovim maslov ali športen napitek z vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Povzeto / prirejeno po: 8 common mistakes that can stop weight loss, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ