Ne spite dovolj? Preverite, kaj to pomeni za vaše srce

Ne spite dovolj? Preverite, kaj to pomeni za vaše srce
25.06.2020 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Nova študija kaže na to, da slaba kvaliteta spanca lahko poveža možnosti za bolezni srca.

Če je spanec redno moten je to lahko frustrirajoče, saj se naslednji dan počutite utrujeni. Pomanjkanje spanja pa ima tudi druge, resnejše učinke na zdravje. Nedavna študija, objavljena v PLOS Biology, kaže, da bi lahko celo povečalo tveganje za srčno-žilne bolezni.

Raziskovalci so pregledali podatke več kot 1.600 odraslih srednjih let in starejših, ki so sodelovali v večletni študiji ateroskleroze. Raziskava se je začela leta 1999, z namenom preučiti učinke ateroskleroze, v kateri se znotraj arterij naberejo naslage ali t.i. plake. Z različnimi meritvami spanja - vključno s sledilcem spanja zapestnih ur, pa tudi s krvnimi preiskavami in oceno kalcija, ki lahko odkrijejo kopičenje plak - so raziskovalci teden dni spremljali udeležence študije. Ugotovili so, da fragmentacija spanja sproži kronično vnetje v celotnem krvnem obtoku, kar je povezano z večjimi količinami plak»Če koga na ulici vprašate, kaj povzroča srčne bolezni, vam bo večina ljudi povedala, da je to povezano s prehrano in telesno vadbo, to so dejavniki,« pravi dr. Raphael Vallat, podoktorski raziskovalec na Univerzi Kalifornija, Berkeley's Center for Human Sleep Science. »Toda izkazalo se je, da se spanje pojavlja kot izjemno kritičen dejavnik pri napovedovanju bolezni srca in ožilja.«
Vnetje je bilo povezano tudi z nevrodegenerativnimi boleznimi, kot so Alzheimerjeva bolezen in z določenimi motnjami razpoloženja, kar pomeni, da teden slabega spanca lahko poveča tveganje za številne težave. Toda kaj pride prej? Ali prisotnost vnetja zavira vaš spanec in ga poslabša, ali pa slabo spanje začne celoten cikel? Vallat je dejal, da se zdi, da slab spanec vodi v aterosklerozo in ne obratno. Toda dodal je, da bi to lahko sprožilo začaran krog, kjer zaradi vnetja postanejo težave s spanjem bolj razširjene. To pomeni, da bi poleg zdrave prehrane in telovadbe, kakovosten spanec lahko močno vplival na zdravje srca.

Kar zadeva atletske zmogljivosti, lahko pri njih pomaga tudi boljši spanec. Na primer, nedavna študija, objavljena v reviji Science and Medicine in Sport, je obravnavala 95 vzdržljivostnih športnikov, vključno s tekači, plavalci, kolesarji in triatlonci. Raziskovalci so ugotovili največji porast poškodb pri tistih, ki so spali manj kot sedmih urah na noč

Druge raziskave kažejo na nevarnosti pomanjkanja spanja za vse telesne funkcije - od metabolizma do možganskih funkcij. Poleg tega je več raziskav ugotovilo, da ne mine dolgo, ko se pojavijo negativni učinki pomanjkanja spanja. Res je, da je vsak od nas drugačen, a splošno priporočilo za odrasle je, da spijo od sedem do devet ur spanja na noč, navaja klinika Mayo. »V bistvu je eden najučinkovitejših - in prijetnih - načinov zmanjševanja vnetja dober spanec,« je dejal Vallat.

Povzeto po: Not Getting Enough Sleep? Here’s What That Means for Your Heart, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Ključne besede:
zdravje spanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ