Nevarnosti teka v vročini

Nevarnosti teka v vročini
30.07.2020 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Previdnost ni nikoli odveč.

V vročini je vse prej kot lahko teči, včasih tudi nevarno, saj vročina obremeni telo, tek še toliko bolj in težave so kaj hitro tu.

Vročinski krči: To somišični krči, ki nastanejo zaradi večje izgube tekočine s potenjem, s katerim se izgubljajo tudi elektroliti. Pojavijo se lahko med vadbo, pa tudi več ur po njej. Ne gre sicer za resno težavo, a paziti morate, da zaužijete dovolj tekočine, prav tako pa tudi elektrolitov, ki jih najdete v športnih napitkih ali sadju, kot so banane.

Močna dehidracija: Do dehidarcije lahko pride kar hitro. 4-odstotna izguba tekočine, ki je posledica vadbe, ni usodnega, a kar je več od tega, lahko privede do omotičnosti, utrujenosti in celo duševne dezorijentacije. Dehidracijo lahko preprečite tako, da boste že pred aktivnostjo hidrirani (urin naj bo svetle barve), po njej pa takoj nadomestite izgubljeno tekočino. 

Vročinska izčrpanost: Če vvročini pretiravate z vadbo, lahko to prideve do izčrpanosti. Znaki le te so dehidracija, glavobol, slabost in povišana telesna temperatura. Pogosto do te težave pride pri tekačih, ki na vročino niso prilagojeni. 

Če izkusite znake vročinske izčrpanosti, prenehajte s tekom, umaknite s sonca in se ohladite s hladno pijačo ter ostanite na hladnem. V prihodnje pa raje tecite zgodaj zjutraj, da se izognete višjim temperaturam.

Vročinska kap: Vročinska kap je zelo resno stanje, sam pri tem telesna temperatura izjemno naraste. Sicer pa jo spremljajo simptomi, kot so nerodnost, zmedenost, slabo ravnotežje in pomanjkanje potenja. Če zaznate katerega od navedenih znakov, takoj poiščite zdravnikško pomoč, kjer vas bodo ohladili in nadomestili izgubljeno tekočino.

Povzeto po: Everything You Need to Know About Running in the Heat This Summer, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ