Nike letos želi maraton pod dvema urama

Nike letos želi maraton pod dvema urama
12.01.2017 AVTOR: L. Z.
Športni gigant Nike naj bi spomladi organiziral maratonsko preizkušnjo, katere cilj je tek pod dvema urama.

 

Trenutni svetovni rekord načrtujejo izboljšati za približno tri minute.
 

Sodeč po osebnih rekordih, je Eliud Kipchoge glavni kandidat za rekordni dosežek.

Trenutni svetovni rekord tako načrtujejo izboljšati za približno tri minute: Dennis Kimetto je leta 2014 berlinski maraton pretekel v času 2:02:57. Kenijca ne bo na startu, saj ima pogodbo z Adidasom. Bo pa nastopil njegov rojak Eliud Kipchoge. Sodeč po osebnih rekordih, je prav on glavni kandidat za rekordni dosežek. Lani je v Londonu tekel le osem sekund počasneje od Kimettovega rekorda, športni strokovnjaki pa so mnenja, da bi rezultat z lahkoto izboljšal, če ne bi v drugi polovici teka preveč taktiziral. Poleg njega bosta nastopila še Etiopijec Lelisa Desisa in Eritrejec Zersenay Tadese. Slednji je svetovni rekorder v polmaratonu, a pravega še ni zmogel v času pod 2:10.

Nike za zdaj še ni razkril precej pomembnih informacij: kje bo maraton potekal, kdo bodo zajci, koliko bo znašal nagradni sklad in ali bodo tekači testirani za nedovoljena poživila. Verjetno je, da morebitni rekord ne bo zadoščal kriterijem Mednarodne atletske zveze IAAF in posledično ne bo priznan.

Maraton pod dvema urama sicer že kar nekaj časa vznemirja tako strokovno kot širšo javnost. Britanski novinar Ed Caesar je nedavno izdal knjigo Dve uri - Maratonski čas na meji mogočega, v Newcastlu s projektom Sub2hr že dve leti načrtujejo vzgojiti takšnega tekača, športni opremljevalci razvijajo čedalje lažjo in tehnološko dovršeno obutev … A že če pogledamo razvoj svetovnega rekorda, postane jasno, da so tri maratonske minute veliko in da maraton – poleg idealnih razmer na progi – za premik pod dve uri potrebuje tudi svojega »Bolta «.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ