Niso vsi energijski geli enaki

Niso vsi energijski geli enaki
15.04.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Če si želite z energijskimi geli zagotoviti energijo za to, da bi prišli do cilja, je dobro vedeti, kakšne so razlike med njimi, da boste res izbrali pravega.

Energijski geli so običajno narejeni na osnovi ogljikovih hidratov, ki se hitro sproščajo, kar telesu omogoča, da hitro dobi in tudi uporabi energijo. A kot pravijo strokovnjaki, vsi energijski geli niso enaki - vrsta ogljikovih hidratov, količina in toničnost gela se od enega do drugega namreč lahko precej razlikuje. Vse to pa morate vzeti v ozir, če si želite najti pravi gel, ki vam bo zagotovil ustrezen vir energije, s katerim boste z lahkoto dosegli svoj cilj.

Vrste energijskih gelov in delovanje
Obstaja dve vrsti energijskih gelov:
· Hipertonični geli so sestavljenih iz preprostih sladkorjev - glukoze in fruktoze. A ker se iz želodca praznijo počasneje, so pogosto krivi tudi za številne želodčne težave pri vzdržljivostnih športnikih. Nenazadnje pa se počasneje prebavljajo in vam zato tudi ne morejo dovolj hitro zagotoviti energije.
· Izotonični geli pa vsebujejo kompleksen ogljikov hidrat maltodekstrin, ki se razgradi v glukozo in je tudi lahko prebavljiv ter se hitro absorbira, zato vam bo hitro zagotovil energije, ki jo potrebujete.

Tudi maltodekstrini se med seboj razlikujejo
Čeprav strokovnjaki priporočajo uporabo energijskih gelov z vsebnostjo maltodekstrina, pa opozarjajo, da ti niso vsi enaki. Tisti, ki naj bi vam zagotovili optimalen vir energije vsebujejo maltodekstrin na osnovi koruze in imajo točno določeno molekularno težo, ki omogoča, da se iz njega ustvari izotoničen gel.

Vedno preverite seznam sestavin, ki jih energijski gel vsebuje
Kako boste torej najlažje vedeli, kakšen gel izbrati? Strokovnjaki pravijo, da boste to najlažje storili tako, da si boste prebrali seznam sestavin, ki jih posamezen gel vsebuje. Ključno je da preverite količino ogljikovih hidratov v gelu in katere vrste sladkorje vsebuje. Izberite pa si tiste, ki imajo sladkorja čim manj, saj več kot ga bo, večja bo njegova toničnost pa tudi več vode boste potrebovali ob njegovem zaužitju. Prav to pa bo še povečalo možnosti za prebavne težave.

Povzeto/ prirejeno po: Not all energy gels are the same, ki je dostopen tukaj.
Dodaten vir: Carb conondrum – understanding glucose and fructose vs Sis maltodextrin, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ