Nova raziskava razkriva: Več kot polovica rekreativnih tekačev se poškoduje

Nova raziskava razkriva: Več kot polovica rekreativnih tekačev se poškoduje
26.04.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Vzroki za to so različni, a rešitev obstaja.

Ni treba posebej poudarjati, da je tek šport, ki ima velik vpliv na telo. In če se vam zdi, da se vi in vaši tekaški prijatelji nenehno borite z velikimi in majhnimi poškodbami, niste sami. Po raziskavi dr. Jonatana Jungmalma z oddelka za hrano, prehrano in športne vede univerze v Gothenburg v Nemčiji, namreč skoraj polovica vseh neprofesionalnih tekačev utrpi poškodbe.

V okviru doktorske disertacije je Jungmalm rekrutiral več kot 200 rekreativnih tekačev, starih med 18 in 55 let, in jih spremljal v enoletnem obdobju. »Za sodelovanje v študiji so morali teči vsaj eno leto, v preteklem letu so v povprečju pretekli vsaj 15 km na teden in bili vsaj šest mesecev brez poškodb,« je poročal Science Daily.

Ugotovil je, da je 46 odstotkov teh tekačev v teku enega letu poročalo o poškodbah, najpogostejši lokaciji pa sta bili koleno- kar predstavlja 27 odstotkov vseh poškodb - ter področje ahilove tetive in meč, ki predstavljata približno 25 odstotkov vseh poškodb.

Glede na rezultat Jungmalmove raziskave, ki je bila nedavno objavljena v Journal of Orthopedic & Sports Physical Therapy, so imele osebe s predhodno poškodbo skoraj dvakrat večjo verjetnost, da bodo utrpele poškodbe zaradi teka kot tiste brez nje. Prav tako imajo tudi novejši tekači običajno večjo stopnjo poškodb. Dodal je, da prejšnje raziskave kažejo na to, da so poškodbe zaradi teka največji razlog, da rekreativni tekači nehajo. »Za tekače mislim, da se niti ne zavedajo, kako pogoste so lahko poškodbe. Rekreativni tekači bodo v približno 225 urah teka v povprečju doživeli vsaj eno poškodbo. Kaj tekači mislijo o tem, ni bilo del raziskave, a moje izkušnje mi povedo, da mnogi tekači morda ne priznajo resnične nevarnosti, da bi se lahko poškodovali.«

Prav tako ni bilo del raziskave to, ali so kakšne posebne strategije pomagale zmanjšati tveganje za poškodbe. Vendar je fizioterapevtka Carol Mack povedala, da dejavniki tveganja vključujejo slabo upravljanje obremenitve, izkušenj in biomehanike.

Številni rekreativni tekači beležijo pretečene kilometre, je dejala Mackova, in čeprav je to koristno, ne daje popolne slike resnične obremenitve. Kilometrina je zunanja obremenitev, vendar ne meri fiziološkega odziva telesa na tek, znan kot notranja obremenitev. Za to bi se morali zavedati intenzivnosti, srčnega utripa in stopnje utrujenosti. Na primer, pomislite na 10K tek na utrujenih nogah v hitrem tempu v primerjavi s svežimi nogami v počasnem tempu. Razdalja je enaka, vendar se vsak trening občuti drugače in ima izrazite učinke na telo.

»V Jungmalovi raziskavi je zapisano, da so se na enem samem treningu, ki je bilo ocenjeno z najvišjo intenzivnostjo, pojavile štiri poškodbe,« je dejala Mackova. »Obstaja nekaj dokazov, da so intenzivnejši treningi povezani s pojavom poškodb. Zato bi morali rekreativni tekači razumeti, da so lahko intenzivni treningi, povezani s tempom, kot so tempo teki ali hitri teki, zelo obremenjujoči za telo.« Dodala je, da se je najbolje posvetovati s trenerjem, kako jih najbolje vključiti v svoj trening, zelo pomembno pa je, da si po teh treningih zagotovite dovolj počitka in okrevanja.

Tudi izkušnje so dejavnik in kot kaže raziskava, imajo novejši tekači višje stopnje poškodb. Mackova je dejala, da je to lahko zato, ker ne vedo, kdaj je v redu teči z bolečino v primerjavi s tem, kdaj ni ali pa ne vedo, kako hitro ali daleč je treba opraviti nekaj treningov.

Faktor biomehanike pomeni biti pozoren na pravilno postavitev telesa med tekom, je dejala Mackova. Za tiste, ki imajo ponavljajoče se poškodbe, je glavni dejavnik, ki lahko pripelje do spremembe, sprememba korakov med tekom.

Če se vam zdi, da se vedno poškodujete, je najbolje, da se posvetujete s strokovnjaki - tekaškim trenerjem, zdravnikom športne medicine, fizioterapevtom itd., Da ugotovite razlog, zakaj in kaj lahko storite, da ostanete zdravi.

Povzeto po: Almost Half of Recreational Runners Get Injured, According to New Research, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ