Nove raziskave razkrivajo dodatno korist, ki jo ima vadbe za vaše možgane

Nove raziskave razkrivajo dodatno korist, ki jo ima vadbe za vaše možgane
19.08.2021 AVTOR: A. T., Foto: Asics/ Facebook

Fizična aktivnost lahko pomaga vašim možganom, da se prilagodijo in spremenijo, kar zmanjša tveganje za simptome depresije.

Veliko raziskav je povezalo vadbo z boljšim zdravjem možganov, zdaj pa obstaja več dokazov, da kar je dobro za vaše telo je dobro tudi za vaš um. Fizična aktivnost lahko pomaga vašim možganom, da se prilagodijo in spremenijo, kar zmanjšuje tveganje za simptome depresije, je pokazala nova študija, objavljena v reviji Frontiers in Psychiatry.

Raziskovalci so pregledali 41 ljudi, ki so bili na zdravljenju depresije, polovici so pripisali tritedenski program vadbe, pri čemer so tri tedenske 60-minutne vadbe na teden združevale koordinacijo, vzdržljivost in moč. Glavni poudarek pa je bil namenjen zabavi in ne tekomovanju.

Ta pristop je spodbujal igrivost in socialno sodelovanje, hkrati pa zmanjšal potencialno zaskrbljenost zaradi uspešnosti, je povedala glavna raziskovalka Karin Rosenkranz, izredna profesorica na Univerzitetni kliniki za psihiatrijo in psihoterapijo na Ruhr-Universität Bochum v Nemčiji. »Pomanjkanje motivacije je ena glavnih težav pri depresiji, že razmišljanje o športu in vadbi pa pogosto privede do odlaganja aktivnost. Naša študija kaže, da intenzivni trening ni nujen za razliko, že povečanje dnevne telesne aktivnosti je dovolj za začetek.«

Spremenjena in zmanjšana nevroplastičnost je običajno pogosta pri tistih z depresijo, je dejal Rosenkranz, zato je iskanje načinov za njeno povečanje lahko v pomoč. In prav to se je zgodilo. Tisti v skupini za vadbo so po treh tednih pokazali znatno izboljšanje nevroplastičnosti, čeprav vaje niso bile zelo intenzivne, je dejal Rosenkranz.

Seveda le vadba ni zdravilo za depresijo in tudi ne zadostuje za zdravljenje, saj za zmanjšanje simptomov običajno potrebuje večplastni pristop, ki pogosto vključuje terapijo in/ali zdravila. Toda telesna aktivnost bi lahko bila pomemben sestavni del in kot je opozoril Rosenkranz, ne potrebuje veliko. »Če se odpravite domov iz službe, po stopnicah namesto z dvigalom, se srečate s prijatelji za pohod - vse to lahko pomaga vašim možganom,« je dejala.

To velja za vse, ne le za tiste z depresivnimi simptomi, dodaja. Z večjo nevroplastičnostjo zaradi vadbe možganske povezave postanejo močnejše in odpornejše - in s tem tudi vaše telo.

Povzeto po: New Research Highlights Yet Another Benefit of Exercise for Your Brain, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ