Nove študije kažejo, da intenzivna vadba izčrpa možgane (in telo)

Nove študije kažejo, da intenzivna vadba izčrpa možgane (in telo)
31.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Ste kdaj po vadbi začutili, da se težko osredotočite, delate in ne zmorete sprejemati večjih odločitev?

Seveda je vadba dobra za možgane, a le do določene mere. Kot razkriva nova študija, objavljena v reviji Current Biology, učinki pretreniranosti ali visoke obremenitve pri treningih lahko vodijo v izčrpanost psihičnih kot tudi fizičnih refleksov. Športniki, ki imajo zahtevne treninge namreč kažejo nizko zmožnost nadzora nad impulzi in težje sprejemajo odločitve. Do tega pride zato, ker trud, da se prebijete skozi zahteven trening, zahteva veliko kognitivnega nadzora – v osnovi črpate moč možganov v enaki meri kot črpate energijo iz nog.

Vodilni znanstvenik te študije dr. Bastien Blain pravi, da ga je zanimalo, kako se odločamo in kako na določena področja možganov vpliva fizična utrujenost. Raziskovalci so namreč pogledali visoko naporne treninge triatlocev in ocenili njihovo delovanje možganov in odločanje ter nadzora nad impulzi. Odkrili so, da je občutek pretreniranosti in izgorelosti pri atletih pravzaprav posledica psihične kot tudi fizične utrujenosti.

»Kognitiven nadzor je močno vpleten v šport. Ko vadimo ne glede na znake bolečine in utrujenosti v mišicah, deluje kogniti nadzor, da se lahko premikamo. Želite si ustaviti, a vseeno nadaljujete s treningom – to so vaši možgani, ki želijo nadzorovati telo, kar lahko vodi v občutek psihične utrujenosti.«, pravi dr. Bastien Blain

Kako torej ta nova raziskava vpliva na vas? Vse je odvisno od tega, kako načrtujete delo in treninge.

Naj bodo lažji teki res lažji
Vadba je še vedno dobra za vas. Študija je le še en opomnik, da ne smejo biti vsi vaši treningi vedno zahtevni, temveč morajo biti med njimi tudi tisti lahki. Seveda je za nekatere v praksi to težko, a če vas vsak tek fizično izčrpa, zmanjšajte tempo na lahkotnih tekih toliko, da jih boste tudi zaključili skoraj tako sveži kot ste jih začeli.

N
a dneve težkih treningov bodite psihično sproščeni
Če veste, da bo vaš trening dolg in zahteven, poskusite čim bolj olajšati kognitivno obremenitev. Študija je namreč zaznala, da so se športniki težje uprli skušnjavam po dolgi vadbi, zato si predhodno pripravite zdrav prigrizek za po vadbi, da boste bolj zdravo jedli in se ne impulzivno zatekli k sladki ali mastni hrani. Prav tako tudi čim bolj uskladite svoj delovni urnik s teki, da boste zahtevne sestanke in druge obveznosti opravili pred njimi.

Bodite pozorni na znake psihične utrujenosti
Profesionalni športniki bodo lažje prepoznali, kdaj so prestopili mejo, ko pretreniranost vpliva nanje, saj bodo pozorni na to, ali in koliko so zmožni za vabo. Takrat običajno ne bodo zmogli opraviti običajne zahtevnosti treningov, obenem pa bodo imeli tudi občutek psihične in fizične izčrpanosti.

Pretreniranost pri vsakem izgleda drugače
Če začutite znake psihične in fizične pregorelosti, jih vzemite resno četudi ne tečete na dolge razdalje. Pretreniranost se namreč pri vsakem kaže drugače. Športniki v študiji so bili izjemno dobro trenirani triatleti, kar pomeni, da so trenirali po več ur skupaj, a so tudi natrenirani, da lahko dobro okrevajo. Nekdo drug pa je lahko pretreniran že če iz nič vadi eno uro dnevno. Če, na primer nenadoma povečate treninge, lahko sklepate, da imate večjo možnost, da ste pretrenirani – nemogoče je reči kje je pri komu meja.

Ne pozabite, da tek še vedno lajša stres
Le brez skrbi, vsaka vadba ne bo izčrpala vaše psihične moči. Študija je bila nenazadnje osredotočena na težke in ekstremne treninge, ki vas lahko utrudijo znatno bolj kot običajni treningi. Rekreativna vadba v mejah normale vas bo poživila in prijetno utrudila ter ugodno vplivala na vaše zdravje in dobro počutje.

Povzeto po: New study shows intense exercise exhaust your brain (and your body), ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ