Ob kateri uri morate zvečer nehati jesti, da bi shujšali?

Ob kateri uri morate zvečer nehati jesti, da bi shujšali?
18.10.2020 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Z naraščajočo priljubljenostjo občasnega posta se vroče razpravlja o idealnem času, ko naj bi zvečer morali prenehati jesti. Že vrsto let nutricionisti, tiste, ki želijo izgubiti težo, spodbujajo k temu, da naj večerjo zaužijejo zgodaj ter da naj prenehajo s prigrizki nekaj ur pred spanjem. To se sicer ne zdi nič posebnega, a so se raziskovalci z univerze Brigham Young odločili, da bodo teorijo preizkusili.

Jame LeCheminant in sodelavci so preučevali kratkoročne učinke omejevanja nočnega prehranjevanja na dnevno porabo kalorij, trende teže in celo razpoloženje, povezano s tem primanjkljajem. Najeli so 29 mladih moških in jih prosili, naj se dva tedna med 19. uro zvečer izogibajo zaužitju kalorij (voda je bila v redu) do 6. ure zjutraj. V teh dveh tednih so udeleženci beležili vse, kar so zaužili, spremljali pa so tudi njihovo težo, razpoloženje in lakoto ob zajtrku. Temu je sledil enotedenski premor, nato pa so osebe še dva tedna (kontrolno obdobje) spremljali, ko so se vrnili v svoj običajni način življenja. Drugih posegov ali vaj ni bilo.

In kaj se je zgodilo? Povprečna sprememba teže je bila izguba za skoraj 0,9 kilograma v dveh tednih nočnega posta in pridobitev za približno 1,3 kilograma v kontrolnem obdobju. Čeprav se zdi, da v dveh tednih omejevanja razpoloženje ni vplivalo na razpoloženje, so udeleženci iz te skupine poročali, da so bili ob prebujanju veliko bolj lačni. To ni nujno slabo, saj vas bo lakota zjutraj verjetno spodbudila k uživanja najpomembnejšega obroka v dnevu (tj. zajtrka).

Kaj pa kalorije? Ko so se izogibali prehranjevanju med 19. in 6. uro zjutraj so udeleženci dnevni vnos kalorij zmanjšali za povprečno 238 kalorij. Kar pomaga razložiti izgubo teže za skoraj pol kilograma na teden. Zanimivo je, da se je njihov vnos maščob znatno zmanjšal, medtem ko so beljakovine in ogljikovi hidrati upadali bolj konzervativno. To vodi k prepričanju, da preiskovanci pozno zvečer niso jedli piščanca in brokolija na žaru, temveč so njihovi običajni prigrizki pozno zvečer imeli veliko več maščob.

Ta študija podpira že obstoječi nasvet, da bi morali tekači, ki poskušajo shujšati, zmanjšati količino prigrizkov, ki jih pojedo po večerji - če je pravilno opravljeno, je to znano tudi kot občasni post, je povedala dr. Natalie Allen. Priljubljen režim občasnega posta je post 16 ur in osemurno okno za prehranjevanje.

Kljub temu velja opozoriti, da je bila ta študija precej majhna in je bila izvedena samo za moške, kar pomeni, da ugotovitve morda ne veljajo za vas. Na koncu je najboljša prehrana ali prehranjevalna praksa tista, ki vam dolgoročno ustreza, zato je pomembno, da to upoštevate, ko si prizadevate pridobiti zdrave navade.

Povzeto po: What time should you stop eating at night to lose weight?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ