Olajšajte si tek v hrib

Olajšajte si tek v hrib
26.07.2020 AVTOR: A. T., Foto: Salomon/ Facebook

S pravim pristopom bo tek v hrib užitek.

Okrepi telo
Tek v hrib bo zaradi načina gibanja okrepil vaše celo telo. Zato je dobro, da čim pogosteje trenirate na hribovitih terenih, saj vam bodo vzponi in nakloni učvrstili telo zaradi česar bo telo tudi bolj odporno proti poškodbam.

Spremljajte svoj trud
Opažate, da tek v hrib začnete polni energije, a vam ta hitro poide, še pred polovico poti? To bi vam lahko pokvarilo ali vsaj skrajšalo trening. Če porabljate preveč kisika in energije, vam bo hitro zmanjkalo tudi glikogena. Da se temu izognete, začnite bolj počasi, srčni utrip naj bo enakomeren, da boste lahko ohranjali energijo.

Z vzponi se spopadite premišljeno
Vzponi znajo biti težavni, zato se je z njimi potrebno spopasti premišljeno. Strokovnjaki pravijo, da pred vzponom upočasnite tek, se sprostite in miselno pripravite na vzpon. Pazite tudi na dihanje, in sicer poskusite dihati v skladu s koraki, ki jih delate.

Gravitacija je vaša zaveznica
Pri spusti vam je lahko v pomoč gravitacija, s katero si lahko pomagate tudi pri vzpenjanju. Ko boste tekli navzgor se nagnite naprej, roke pa dajte ob stran, da vam ne bodo opletale naokrog. Namesto da tečete s celim stopalom pa raje tecite po prstih.

Držite ritem
Ko se boste bližali vrhu, v pogon spravite roke, saj vam bodo te pomagale potisniti telo naprej in navzgor, s tem pa boste uspelo ostati v enakem ritmu.

Izberite si lokacije, ki vam vzamejo dih
Tek v hrib je težak, kar marsikoga odvrne od akcije. Zato, če si ga želite poizkusiti, izberite lokacije, kjer boste imeli kaj videti. Tako bo tek prijetnejši in ne boste mislili na napor in bolečine.

Povzeto po: 6 Hill-Training Secrets All Runners Should Know, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ