Po teku si privoščite banano

Po teku si privoščite banano
08.08.2018 AVTOR: T. A., Foto: Steve Hopson / Wikipedia

Kaj zaužiti po napornem treningu? Strokovnjaki pravijo, da lahko regeneracijski napitek zamenjate z banano ...

Banane niso le slasten prigrizek, temveč veliko več. Raziskovalci so namreč primerjali učinek banan s športnimi napitki in ugotovili, da ima sadež enake ali celo večje protivnetne ugodnosti.

V študiji, v kateri je sodelovalo 20 kolesarjev, tako moških, kot tudi žensk med 22-50 letom, ki so redno sodelovali na cestnih dirkah. Med eno od voženj so pili vodo, na drugih pa so na vsake 30 minut ob vodi pili še 230ml športnega napitka in pojedli polovico banane. Izkazalo se je, da so tisti, ki so pili le vodo, imeli v krvi povišane indice za vnetja. Veliko bolje so jo odnesli kolesarji, ki so uživali športne napitke oziroma sadje.

Zanimivo je predvsem to, da so tisti, ki so uživali banane, proizvedli manj encima COX-2, ki še intenzivira vnetja. Kot vedo povedati strokovnjaki, metaboliti v banani namreč pomagajo razbiti omenjen gen, na katerega sicer delujejo tudi aspirin in ibuprofen. Sicer pa so strokovnjaki tudi ugotovili, da banane lahko pomagajo tudi pri hitri regeneraciji mišic po teku, saj vsebujejo sladkor, vitamina C in B6, vlaknine in zgoraj omenjene metabolite. Zato, če ste potrebovali še en razlog več, da uživate banane, jih zdaj imate. 

Povzeto po: Bananas are as effective as sugary sport drinks, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ