Pogoste napake tekačev začetnikov v zimskih dneh

Pogoste napake tekačev začetnikov v zimskih dneh
10.01.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste tudi vi zagrešili kakšno?

Preveč se oblečete
Ko temperature padejo, se instinktivno oblečemo tako, da nam je toplo. A ker se pri teku ogrejemo, nam tako hitro rata prevroče, kar nam oteži tek. Kaj storiti? Oblecite se tako, kot da je zunaj vsaj 10 stopinj topleje, kot v resnici je. Morda vam bo prvih nekaj metrov hladno, a ko se boste ogreli, vam bo ravno prav toplo.

... ali premalo
Seveda vam z oblačili ni potrebno pretiravati, a tudi premalo jih ne smete imeti na sebi, saj bi vas res lahko zeblo. Če ne drugega vam priporočamo, da si nadenete spodnjo majico, majico in toplejšo vetrovko. Pomagate pa si lahko s tekaškimi oblačili za zimske dni, ki so sicer tanke, a zaradi posebnih materialov iz katerih so narejene, tople.

Tečete predaleč stran od doma
Če vreme ni najboljše, vi pa se odpravljate na tek daleč stran od doma, si boste nakopali težave. V slabem vremenu je najbolje, da tečete nekje blizu doma, saj boste tako lahko hitro na varnem, če se vreme poslabša.

Preizkusite nove poti v najhujših razmerah
Res je lepo tekati po brezpotjih, a v zimskem času ne najbolj varno. Če to že počnete, pred odhodom vedno preverite razmere in vreme, da se ne znajdete v težavah.

Ne zamenjate obutve
Niso vsi tekaški copati, kar je še posebej pomembno v zimskih dneh in če tečete, na primer po zasneženih poteh. V tem primeru boste potrebovali drugačno obutev, ki bo imela boljši oprijem na razmočeni, spolzki površini ter vas bo zavarovala pred padci.

Želite teči hitreje
Zasnežene in /ali spolze ceste tek upočasnijo, zato zimski čas ni ravno primeren za hitre teke in podiranje rekordov. Sprejmite razmere kot so in uživajte v aktivnosti, pa čeprav počasnejši.

Ne nosite odsevnikov
V zimskih dneh je hitro tema, zato je zelo pomembno, da ste vidni, saj boste tako tudi varni. Pri tem vam lahko pomagajo odsevniki, ki si jih namestite na oblačila. Če jih še nimate, hitro po njih.

Nimate rokavic
Roke so v hladnih dneh zelo izpostavljene in ni nič kaj prijetno, če vas bo zeblo vanje. Zato si tudi med tekom nadenite rokavice. Ker so na voljo tudi take posebej za tek, boste zagotovo našli prave tudi zase.

Povzeto po: Nine classic mistakes beginner runners make in the winter, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ