Pogoste poškodbe kolkov pri teku

Pogoste poškodbe kolkov pri teku
22.02.2019 AVTOR: Maša Tomažič; foto: www.verywellfit.com

Poškodbe, ki se pri teku pojavljajo, so večinoma posledica preobremenitev in v treh četrtinah primerov zajemajo spodnje okončine, predvsem sklepe (kolk, koleno ter gleženj) pa tudi nekatere mišice.

Tek je šport, ki ob kvalitetnem načrtovanju treningov in prehrane omogoča učinkovito vzdrževanje telesne pripravljenosti. Vendar se tudi pri teku – tako kot pri vsakem drugem športu – dogajajo poškodbe, ki jih lahko – v kolikor jih opazimo v pravem trenutku – lahko tudi učinkovito pozdravimo in s tekom po končanem zdravljenju nemoteno nadaljujemo.

Pri teku so zelo poleg poškodbe kolena in podplata, zelo pogoste tudi poškodbe kolkov. Pri ugotavljanju vzrokov težav je zelo pomembno ugotavljanje mesta bolečine.


Bolečina na zunanji strani kolka

Najprej lahko izpostavimo bolečino na zunanji strani kolka, nad kostno izboklino, ki jo ustvarja zgornji del stegnenice. Ta bolečina je značilna za trohanterni burzitis. Pri omenjeni bolečini gre za vnetje burze. Burzo bi lahko opisali kot sluzasto vrečko, ki skrbi za to, da iliotibialni trakt gladko drsi čez kost. Pri ponavljajočih se gibih, ki jih pri teku izvajamo, se lahko burza zaradi prevelikega trenja vname. Podobne težave se pojavljajo pri preskokih iliotibialnega trakta. Vzrok za to poškodbo navadno najdemo v preveliki napetosti trakta oz. v njegovi poslabšani raztegljivosti.

Druga izjemno pogosta tekaška poškodba kolka je »Piriformis sindrom«, ki ga zaznamo kot bolečino, ki se pojavi na zadnji strani stegna. Bolečina je globoka, topa iz seva navzdol. Vzrok za sindrom naj bi bil pritisk mišice piriformis, ki sodeluje pri izvajanju giba zunanje rotacije v predelu kolka, na išiadični živec.


Bolečina na sprednji strani kolka

Ko se bolečina pojavi na sprednji strani kolka lahko govorimo o različnih poškodbah. Gre lahko za poškodbe znotraj-sklepnih struktur kolčnega sklepa ali pa za nekatere poškodbe okolnih mišic in kit. Ko govorimo o samem kolčnem sklepu so pri tekačih najpogosteje poškodbe acetabularnega labruma. Gre za vezivno hrustančno strukturo, ki obdaja kostno ponvico kolčnega sklepa in je po iunkciji in strukturi še najbolj podobna kolenskemu meniskusu. Med značilne poškodbe kit in mišic, ki povzročajo bolečine na sprednji strani kolka, se uvrščata še iliopsoas tendinitis (poškodba medeničnokrižne mišice) in delno natrganje kvadricepsa (štiriglave stegenske mišice).


Degenerativni artritis kolka

Pozabiti pa ne smemo niti na degenerativni artritis kolka, ki tekačem velikokrat povzroča preglavice. Še posebno pri ženskah je zaradi preobremenjevanja mogoč stresni zlom kolka, običajno v povezavi z osteoporozo, ki oslabi odpornost kosti proti obremenitvi in zmanjša njeno sposobnost samo obnove.


Kako se spopasti s težavo?

Seveda se večina tekačev takoj vpraša, kaj narediti, da do opisanih poškodb sploh ne bo prihajalo. Podobno kot pri poškodbah ostalih sklepov je izjemnega pomena, da se pred treningom dobro ogrejemo. Nikakor ne smemo pozabiti tudi na prehrano, ki lahko znatno pripomore k zmanjšanju poškodb med tekom.

V kolikor pa na poškodbo naletimo jo moramo skušati čim prej sanirati, saj bomo lahko samo tako nemoteno nadaljevali s treningi.



Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ