Pomanjkanja teh hranil najbolj prizadene ženske

Pomanjkanja teh hranil najbolj prizadene ženske
12.05.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Če v zadnjem času opažate, da tečete počasneje ali imate več poškodb, zato morda ni nujno kriv vaš režim treningov.

Če ste ženska in se v zadnjem času borite z več poškodbami ali tečete počasneje, morda ni težava v vašem treningu. Glede na nedavne raziskave v reviji Archivos Latinoamericanos de Nutrición (Latinskoameriški arhiv prehrane) je morda smiselno, da pod drobnogled vzamete svojo prehrano.

Raziskovalci so pregledali 42 študij, ki so ocenile učinek primanjkljaja kalorij, beljakovin, mineralov in vitaminov na izvedbo. Ugotovili so, da so športnice veliko bolj dovzetne za pomanjkanje železa, kalcija in vitamina D kot moški. Ti športniki se morajo zavedati tudi večje potrebe po magneziju, folni kislini in vitaminu B12, so dodali raziskovalci. Ugotovili so, da lahko pomanjkljivosti teh hranil igrajo pomembno vlogo pri tako imenovanem sindromu triada ženskih športnic, ki zajema osteoporozo, amenorejo (nenormalno odsotnost menstruacije) in nizko razpoložljivost energije. Raziskovalci so ugotovili, da ta kombinacija pogosto izhaja iz neustrezne prehrane, vendar se mnogi zdravniki in celo trenerji tega morda ne zavedajo.

Po mnenju dietetičarke Kara Hoerr, R.D.N., ki skrbi za prehrano športnikov, ženske športnice pogosto bolj omejujejo prehrano, kar lahko povzroči večje tveganje za pomanjkljivosti hranil. Povedala je, da imajo športniki večje potrebe po kalorijah in hranilih, vendar ženske običajno zmanjšajo kalorije ravno takrat, ko bi jih morale dodati več. 

To se sicer vse pogosteje opaža tudi pri moških, zato se sindrom triade ženskih športnic zdaj imenuje relativno pomanjkanje energije v športu (Relative Energy Deficiency in Sport ali RED-S). RDEČI-S je bolj obsežen in vključujoč izraz, ki pomeni nezadosten vnos energije v primerjavi z energijo, ki jo potrebujete. (Za diagnozo RED-S boste morali opraviti krvni test in skeniranje kosti.)

Druga skrb je, kaj športnice jedo, je dodala Hoerrjeva. »Lahko se držijo diet z visoko vsebnostjo beljakovin, zanemarjajo pa druga bistvena živila, kot so žita, ki so za mišice prednostni vir energije. To vodi do neravnovesja ene skupine živil, ki prevladuje nad drugimi. Če se bo tako nadaljevalo, lahko preveč beljakovin v vaši prehrani povzroči dehidracijo, zaprtje in celo potencialno poškodbo organov.«

Kar zadeva zmogljivost, lahko pomanjkanje hranil povzroči počasnejše čase, utrujenost in več poškodb, je dejala Hoerrjeva. »Hitrejši in boljši športni čas pogosto pomeni, da imate dovolj kalorij in hranil, ki vam zagotavljajo energijo," je dejala.

Če niste prepričani, da ste na pravi poti, vam lahko pomaga pogovor z dietetikom, ki je specializiran za športno zmogljivost. Ali pa si zastavite cilj, da v svojo prehrano vnesete več hranil in ne manj kalorij.

Povzeto po: These Nutrient Deficiencies Affect Women the Most, New Research Shows, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ