Postanite še boljši tekač - z meditacijo

Postanite še boljši tekač - z meditacijo
22.06.2024 AVTOR: Tina Ambrožič
Trening teka vam bo dal fizično vzdržljivost, trening uma pa psihično. Kako ga dosežete in z njegovo pomočjo premagate tudi najhujše ovire na poti do cilja? Nekateri tekači si pri tem pomagajo z meditacijo.

Nekateri tekači so jo že preizkusili, drugi jo bodo po tem članku zagotovo – meditacijo, seveda. Zakaj je tako pomembna? Ker vam ob fizični vzdržljivosti pomaga tudi pri psihični, ki je zelo pomembna predvsem na daljših tekih. Ko smo fizično iz minute v minuto vse šibkejši, mora vmes poseči glava, ki nam pomaga, da smo pozitivni, da iz sebe istisnemo zadnje kapljice moči, premagamo ovire in pritečemo na cilj. A da bi meditacija res učinkovala, jo boste morali vaditi dnevno, začnete lahko takole:

Prvi korak: Poiščite si kotiček, kjer boste imeli mir in se udobno namestite, nato pa zaprite oči in se umirite.

Drugi korak: Osredotočite se na dihanje in počasi vdihnite in izdihnite. To ponovite večkrat, saj se boste tako lažje umirili.

Tretji korak: Potem, ko ste umirili telo, umirite še svoje misli. Predstavljajte si, da so vaše misli prazne, kot jasno nebo ali kot nepopisan list papirja in ne pozabite na dihanje. Možno je, da vam bodo misli v začetku precej tavale, a brez skrbi, vaja dela mojstra in sčasoma vam bo uspelo tudi 'misliti na nič'.

Četrti korak: Preverite svoje počutje – ste popolnoma sproščeni ali so kakšni deli telesa, ki vam jih še ni uspelo sprostiti? Opazujte se in poskusite zaznati, kako in če se vaše počutje spreminja.

Peti korak: Za začetek bo za meditacijo dovolj 5 minut, sčasoma pa čas podaljšujte na 20 ali celo 30 minut. Bolj, kot boste vadili, bolje vam bo šlo in bolje se boste počutili.

In kakšne učinke boste zaznali po več tednih ali mesecih redne meditacije? Tekači, ki so jo preizkusili, so povedali, da so postali bolj osredotočeni na trenutno stanje/ opravila, bili so srečnejši in tudi bolj zadovoljni s seboj. Imeli so tudi več energije za tek, ki je bil tudi bolj sproščen, s tem pa so bili tudi rezultati treningov in tekem boljši. Tekli so hitreje, dlje in veliko bolje, pa tudi manjše težave med tekom (neprijetno počutje, žulji, napor itd.) so bile manj moteče ali lažje premagljive.

Prirejeno/ povzeto: Meditation can make you a better runner, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ