Pozitivni učinki zelenega čaja na telo

Pozitivni učinki zelenega čaja na telo
19.08.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Zeleni čaj je več kot le napitek, saj vsebuje številna hranila in druge sestavine, ki ugodno vplivajo na počutje, zmogljivost in zdravje. V pomoč pa nam je lahko tudi takrat, ko se želimo znebiti odvečnih kilogramov.

Krepi zdravje
Zeleni čaj vsebuje veliko hranil, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje. Med drugim se v njem nahaja veliko polifenolov, kot so flavonoidi in katehin, močni antioksidanti, ki preprečujejo nastajanje prostih radikalov v telesu in s tem ščitijo celice in molekule pred poškodbami. Kar tudi pomeni, da se starate počasneje in ste tudi bolj varni pred raznimi boleznimi.

Pospešuje metabolizem in izgorevanje maščob
S pomočjo zelenega čaja lahko tudi pospešite svoj metabolizem in izgorevanje maščob v telesu. Zato je kriva ena najbolj močnih sestavin v zelenem čaju, antioksidant EGCG ali epigalokatehin galat, ki naj bi sodeloval tudi pri zdravljenju različnih bolezni. V študiji, v katero je bilo vključenih 10 zdravih moških, so ugotovili, da zeleni čaj poveča porabo energije za 4%, druga študija, pa je pokazala, da se z njegovo pomočjo poveča oksidacija maščobe, in sicer za kar 17%. To pa nakazuje na to, da naj bi zeleni čaj selektivno povečal izgorevanje maščob v telesu.

Pomaga pri izgubljanju odvečnih kilogramov
Pospešen metabolizem in hitrejše izgorevanje maščob, ki ju zeleni čaj lahko povzroči, pa lahko pripomoreta tudi k hitrejši izgubi kilogramov, in sicer predvsem na področju trebuha. Raziskave, izvedene pri 240 moških in ženskah so namreč pokazale, da so tisti, ki so 12 tednov pili zeleni čaj izgubili večji odstotek maščobe, telesne teže, obsega pasu in trebuha, kot tisti, ki tega niso počeli.
No, vseeno pa ne smete vseh svojih kart staviti le na zeleni čaj, ta vam je kvečjemu lahko v pomoč. Formula za uspešno izgubo telesne teže sta namreč uravnotežena prehrana in gibanje.

Izboljšuje fizično zmogljivost
Kofein, ki ga zeleni čaj vsebuje, vpliva tudi na izboljšanje fizične zmogljivosti, in sicer tako, da mobilizira maščobne kisline iz maščobnega tkiva, ki jih ponudi telesu v uporabo kot vir energije. Tako pa naj bi se vaša fizična zmogljivost izboljšala za kar 11-12%.

Znižuje slab holesterol
Za tiste, ki imate težave s holesterolom bo zagotovo dobra novica, da zeleni čaj zmanjšuje slab holesterol v krvi in izboljšuje nivo dobrega. Seveda pa se boste morali ob tem potruditi tudi za to, da boste bolj zdravo jedli in se več gibali.

Preprečuje pretiran dvig krvnega sladkorja
Zeleni čaj pomaga uravnati tudi nivoje glukoze v krvi in tako upočasni rast krvnega sladkorja po uživanju hrane. Kar pa pomeni, da boste manj lačni in bo tudi želja po sladkih in slanih prigrizkih manjša.

Ščiti pred boleznimi srca in ožilja
Kot pravijo strokovnjaki, naj bi uživanje zelenega čaja preprečilo nastajanje oblog v krvnih žilah in jih ohranjalo sproščene, zato pa te tudi lažje prenesejo spremembe krvnega tlaka. Obenem pa naj bi zeleni čaj tudi ščitil pred nastankom krvnih strdkov, ki so primaren razlog za nastanek srčne kapi

Viri:
Sip Up, Slim Down: The Right Way to Drink Green Tea for Weight Loss, ki je dostopen tukaj.
10 proven benefits of green tea, ki je dostopen tukaj.
11 benefits of green tea that you didn't know about, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ