Praznične dobrote - da ali ne?

Praznične dobrote - da ali ne?
21.12.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
So praznične dobrote dovoljene ali se jim je bolje izogniti? In če jih že uživate, kdaj je najboljši čas za to? Vse to in še več vam izdamo v naslednjih vrsticah.

Katerim jedem se je bolje izogniti?
Predvsem je dobro, da se izognete pretirano mastni in ocvrti hrani, ki vam bo obtežila želodec in vas upočasnila. Pazite pa tudi, da ne boste uživali pretirano slane hrane, saj ta prispeva k zadrževanju vode v telesu.

Katere alkoholne pijače piti?
V prazničnem času je na voljo vsega v izobilju - vina, piva, koktejlov, žganih pijač in še kaj. A nekako najbolj primerna sta vino in pivo, saj vsebujeta veliko antioksidantov – vino resveratrol, pivo pa flavonoide. Res pa je, da ima vino malce manj kalorij, in ker je praznična hrana običajno precej kalorična, je bolje, da si privoščite kozarček tega. A res ostanite le pri kozarčku, saj bi se vam pretiravanje lahko maščevalo s hudim mačkom naslednji dan.

Bi morali pred in po prazničnih dnevih jesti manj in manj kalorično hrano?
Seveda je prav, da si visoko kalorično hrano, bogato z maščobami in sladkorji, privoščite le občasno, a zaradi tega vam v dnevih pred in po tem nikakor ni potrebno stradati. Privoščite si več sadja in zelenjave, kvalitetne beljakovine in malce manj ogljikovih hidratov. Vsekakor pa ostanite aktivni. Tako dan ali dva, ko si boste privoščili malce več hrane, ne bo imel večjega vpliva na vašo telesno težo.

Kdaj si privoščiti posladek – pred ali po teku?
Seveda po teku, to pa zato, ker vam bo vadba zmanjšala apetit in boste pojedli manj hrane, kot bi je sicer. Vadba pa tudi spodbudi porabo kalorij, zato si po njej brez skrbi lahko privoščite kakšen grižljajček več.
Če bi posladek pojedli pred tekom, bi zato pokurili manj kalorij med prebavo, najverjetneje pa bi se tudi počutili veliko preveč polne, da bi sploh tekli.

Na kaj morate biti pozorni?
Na porcije. Nič ne bo narobe, če boste poskusili več različnih stvari, a to ne pomeni, da jih morate zaužiti v ekstremnih količinah. Zato se poskusite omejiti na polovičke ali četrtinke, na žlice ali žličke. Vaše brbončice bodo zadovoljne že z malim, če jih boste le prepričali v to. 

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ