Prednosti vadbe z zmerno intenzivnostjo za metabolno zdravje

Prednosti vadbe z zmerno intenzivnostjo za metabolno zdravje
03.02.2021 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Ni se vam treba v popolnosti odpovedati treningom visoko intenzivne intervalne vadbe, le treninge si zasnujte bolj premišljeno.

Kaj je boljše za vaše metabolično zdravje in njegovo delovanje: kratek, a visokointenziven intervalni trening (HIIT), ali bolj zmerna vadba, kot je tek v stanju dinamičnega ravnovesja? Nedavna študija, ki je primerjala oba, pravi, da je to zapleteno vprašanje.

Študija, objavljena v reviji Medicine & Science in Sports & Exercise, proučuje 23 sedečih moških s prekomerno telesno težo, ki so pred izzivom prispevali zdravstvene podatke, kot sta krvni tlak in sestava telesa. Zatem pa so zaužili šejke, bogate z maščobami, da videli kakšen je metaboličini odziv telesa. Polovica udeležencev je ob tem trikrat na teden izvajala intervalne treninge na sobnih kolesih, ki so obsegali od štiri do šest setov s po 30 sekundami napora ter z dvema minutama okrevanja med seti. Druga polovica je izvajala program vadbe z zmerno intenzivnostjo, s kolesi v udobnem tempu v trajanju približno 40 minut skupaj, petkrat tedensko. Po šestih tednih so pri vseh udeležencih zaznali izboljšano telesno pripravljenost. Vendar je le skupina, ki je 40 minut zmerno vozila kolo, opazila upadanje telesne maščobe in izboljšan glikemični odziv na tresenje ter nižji krvni tlak.

Čeprav se na prvi pogled to morda zdi podobno kot pri mnogih drugih opravljenih študijah visko intenzivne intervalne vadbe (kot je na primer ta), je bila širina in globina uporabljenih ukrepov edinstvena, pravi soavtor študije Jamie Burr, dr., znanstveni raziskovalec na univerzi Guelph v Ontariu v Kanadi. Heather Petrick, dr., prav tako z Univerze v Guelphu, pa je pripisal zasluge za ustvarjanje posebne metode za ocenjevanje pogostosti vadbe. »Novost te študije je bila v tem, da smo na recept za vadbo gledali drugače, tako da se je pogostost vadbe med obema izpostavljenostma vadbi razlikovala,« je dejal. Na primer, v večini raziskav bi obe skupini vadbo izvajali po istem urniku, vendar so se raziskovalci tukaj odločili, da bodo upoštevali priporočene smernice, da se omogoči več regeneracije po treningih visoko intenzivne intervalne vadbe.

Raziskava je sprožila dovolj polemik, da je Burr na twitterju objavil pojasnilo, da ne podpirajo ene vrste vadbe v primerjavi z drugo, kot so sklenili nekateri bralci ob objavi študije. »Bali smo se, da bodo naslovi v stilu, naredi to in ne to, kar ni sporočilo, ki ga želimo prenesti,« je dejal. »Vsa vadba je dobra. S to študijo sem videl komentarje, da si znanstveniki na vajah pogosto premislimo. To ni res. Ta študija vrednosti visoko intenzivnega intervalnega treninga sploh ne odvzame. Predlaga le, da ne bi smeli izbirati enega načina treninga izključno v škodo drugega.« Dodal je, da imajo vrednost tako intervalni kot daljši, počasnejši dnevi, še posebej za tekače, ki želijo teči hitreje, a ne izgoreti ali tvegati poškodb. »Nobenega razloga ni, da bi bilo treba treninge izvesti tako, da bi izbrali samo en način vadbe,« je dejal Burr. »Ne takrat, ko lahko izkoristite prednosti obeh.«

Povzeto po: The Benefits of Moderate-Intensity Exercise for Your Metabolic Health, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ