Prehranski dodatki

Prehranski dodatki
04.08.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Niso nujni, so pa priporočljivi, če vaša prehrana ne zadosti vsem potrebam telesa po hranilih.
Za ustrezno delovanje telesa moramo poskrbeti tudi z uravnoteženo prehrano, s katero mu lahko zagotovimo vsa potrebna hranila, a včasih tudi prehranski dodatki niso odveč. Kateri so tisti, ki jih aktiven posameznik najbolj potrebuje?

Omega-3
Najpogosteje se zgodi, da nam začne primanjkovati omega-3 maščobnih kislin, saj jih vsebuje le določena hrana kot so ribe, lanena semena in orehi. A omega-3 maščobe so zelo pomembne za zdrave celične stene, delovanje živčnega in imunskega sistema, sklepov in še kaj. Če jih torej ne dobite dovolj s hrano, je smiselno razmisliti o jemanju prehranskih dodatkov omega-3, ki so na voljo v obliki kapsul. Pazite le, da te vsebujejo dva tipa maščobnih kislin in sicer – EPK in DHK. Za vegane je sicer priporočljivo tudi laneno olje, ki ravno tako vsebuje omega-3 maščobe, a žal ne tudi omenjenih maščobnih kislin.

Vitamini in minerali
Tako vitamine kot minerale je priporočljivo jemati zato, da zagotovijo telesu manjko hranil, ki nam jih s hrano ni uspelo vnesti. A če veste, da je vaša prehrana dovolj raznolika in uravnotežena ter vam zagotavlja vse, kar vaše telo potrebuje, potem jih ne potrebujete.

Železo
Priporočena količina železa, ki naj bi jo odrasli zaužili je 10 gramov za moške in nekoliko več za ženske - 15 gramov, saj ga z menstruacijo izgubljajo in zato potrebujejo več. Ker je železo ključnega pomena za oblikovanje rdečih krvnih celic, pomanjkanje tega pogosto privede do anemije, zato se lahko počutite utrujeni. Prav anemija pa je najbolj pogosta pri atletih, sploh tekačih, saj se med drugim železo izgublja tudi s potenjem. Zato priporočamo, da uživate hrano bogato z železom kot so tuna, piščanec in govedina. V ekstremnih primerih pa vam bo zdravnik predpisal ustrezna zdravila, ki pa jih morate jemati po navodilih in pod zdravniškim nadzorom, saj so prevelike količine železa v telesu namreč strupene!

Vitamin D
Glavni vir vitamina D je sončna svetloba, a ljudje žal ne preživimo dovolj časa na soncu kot bi morali. Če pa že, smo namazani s kremami z visokimi zaščitnimi faktorji, ki blokirajo sintezo vitamina D. Da ne bi trpeli pomanjkanja omenjenega vitamina, strokovnjaki pravijo, da bi morali kožo večkrat na teden izpostaviti soncu (brez zaščite) za 15-20 minut dnevno. No, v vročih poletnih dneh vam to vseeno odsvetujemo, saj lahko to privede do opeklin. Močno pomanjkanje vitamina D zahteva jemanje dodatkov, ki vam jih predpiše zdravnik in jih tudi jemljete le po navodilih in pod nadzorom.

Sirotkini proteini
Sirotka je visoko kvalitetna beljakovina, ki jo veliko športnikov vključi v svojo prehrano, da zadosti potrebam po bejakovinah. Dodajate jo lahko v ''smoothije'', ovsene kosmiče, juhe itd. Najbolje pa je, če jih uporabite v prigrizku po treningu, ko vaše telo potrebuje beljakovine za regeneracijo mišičnega tkiva.

Povzeto po: 7 supplements that aren't a total waste of money, ki je dostopen tukaj.
Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ