Preveč spanja lahko škodi srcu

Preveč spanja lahko škodi srcu
31.05.2021 AVTOR: A. T., Foto: Women's secret/ Facebook

Ljubite spanje? Vaše srce morda ne deli vašega navdušenja.

Poleg redne telesne aktivnosti, je spanec izjemnega pomena za zdravo srce. Toda ali bi lahko preveč spanja privedlo do težav? Če radi spite, imamo za vas slabe novice – nove raziskave namreč kažejo, da bi lahko preveč spanja povečalo tveganje za zdravje. 

Študija, predstavljena na nedavni letni znanstveni konferenci Ameriškega kolidža za kardiologijo, je preučila nekaj več kot 14.000 udeležencev nacionalne raziskave o zdravstvenem in prehranskem pregledu. Tako kot druge obsežne zdravstvene raziskave tudi ta zbira vrsto vedenj in izidov, vključno s prehrano, gibanjem, kajenjem, spanjem in zdravniškimi diagnozami. Udeležence so spremljali približno sedem let. Tisti, ki so v tem času poročali o srčnem infarktu, srčnem popuščanju ali možganski kapi, so ocenili na dejavnike tveganja, vključno z ravnjo C-reaktivno beljakovino (CRB), ki je ključen vnetni označevalec, povezan s srčnimi boleznimi. Dobili so tudi oceno tveganja za aterosklerotično kardiovaskularno bolezen (ASKVB), ki upošteva dejavnike, kot so starost, rasa, krvni tlak, spol in holesterol, ki lahko igrajo pomembno vlogo pri napovedovanju srčnih težav.

Raziskovalci so ugotovili, da obstaja povezava v obliki črke U glede trajanja spanja: Tisti, ki so spali manj kot šest ur, so imeli največje tveganje za ASKVB, povečano pa je bilo tudi za tiste, ki so vsako noč spali več kot sedem ur. Izkazalo se je, da je najnižje tveganje za ASKVB bilo približno šest do sedem ur spanja. Enako je veljalo za ravni CRB, ki so bile višje pri tistih s krajšim in daljšim trajanjem spanja. To pomeni, da je ključnega pomena dovolj spanja - še posebej, če se spopadate s kakovostjo spanja, ne le s tem, koliko ur preživite v postelji.

Toda ali vas mora res skrbeti, da si s tem, ko več spite, srcu naredite medvedjo uslugo? »Težko je reči,« je povedal dr. W. Christopher Winter, predsednik Charlottesville Neurology and Sleep Medicine ter avtor knjige The Sleep Solution. »Vemo, da je povišan CRB označevalec vnetja v telesu. Že nekaj časa obstajajo študije, ki kažejo, da so skrajni časi spanja - tako neustrezni kot pretirani - telo spravljajo v stresno stanje in ustvarjajo povišane ravni CRB. Posamezniki, ki ignorirajo kakovost spanja, lahko tako živijo nekaj časa, a Winter je dejal, da jih težave navadno dohitijo sredi petdesetih.

Toda tu se zatakne: standardno priporočilo za spanje od sedem do devet ur vsako noč je povprečje in ne velja za vse. Tudi ljudje, ki so označeni kot taki, ki preveliko spijo, to morda počnejo zaradi slabe kakovosti spanja, kar pomeni, da dejansko dobijo manj celotnega spanca, kot se zdi. Da bi ugotovili, koliko spanca resnično potrebujete, Winter predlaga, da najprej ocenite stopnjo dnevne zaspanosti. Če je visoka, verjetno ne spite dovolj. Drugi ukrep je, koliko časa traja, da zaspite. Poraba ene ure ali več, ko se poskušate potopiti v dremež, je dober pokazatelj, da preživite preveč časa v postelji, je dejal.

Na splošno se je vredno potruditi, da sledite svojemu spanju in uporabite strategije, ki izboljšujejo njegovo kakovost - pospravite telefon, redno si vzemite čas za spanje in zbujanje ter ustvarite ritual pred spanjem, namesto da bi se preveč namučili.

Povzeto po: Causes of Heart Disease May Include Too Much Sleep, New Research Shows, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ