Prva ženska maratonka je ponovno pretekla Bostonski maraton

Prva ženska maratonka je ponovno pretekla Bostonski maraton
23.04.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
50 let po tem, ko je Kathrine Switzer kot prva ženska leta 1967 pretekla maraton v Bostonu, se je izziva lotila ponovno in ga tudi premagala.

Kathrine Switzer je bila leta 1967 prva ženska, ki si je upala prijaviti se na maraton, ki je bil takrat izključno domena moških. In tek do cilja je bil vse prej kot lahek, a ne zato, ker ga Kathrine ne bi bila sposobna preteči, temveč zato, ker so ji mnogi moški sotekači to želeli preprečiti. Na srečo jim to ni uspelo, saj ji je pri teku ob strani stal njen fant, zato je na cilj tudi pritekla in sicer s časom 4:30 minut. In minuli ponedeljek 17.4., petdeset let po tem, ko je Bostonski maraton pretekla prvič, je gospa Switzer izziv ponovila. Čeprav je danes stara že 70 let, je še vedno v odlični formi, saj še vedno redno teče, zato ni nič čudnega, da je v cilj pritekla z odličnim časom. Za to, da je opravila z vsemi 42 km, je namreč potrebovala 4:44:31. Na poti do cilja pa je tokrat ni oviral nihče, ravno nasprotno – ljude so jo ves čas glasno spodbujali in ji ploskali, zato je bila to zanjo zelo čustvena izkušnja, ki si jo bo zapomnila za vedno.

Sicer pa za Switzerjevo Bostonski maraton ni edini, ki ga je v svojem življenju pretekla. V svoji karieri se je namreč udeležila in uspešno pretekla kar 30 maratonov – leta 1974 je n primer zmagala na maratonu v New Yorku, s časom 3:07:29. Sicer pa je ustanovila tudi tekaški klub 261 Fearless, ki ga je poimenovala po številki, ki jo je leta 1967 in tudi letos nosila med tekom na Bostonskem maratonu.

Kathrinin nastop pred petdesetimi leti je bil za ženske športnice kar nekakšna prelomnica, saj so počasi začele dobivale vse več priložnosti tudi na profesionalnih športnih prireditvah. Če se je Kathrine na Bostonski maraton leta 1967 prijavila pod imenom KV Switzer, da organizatorji ne bi ugotovili, da je ženska, saj so na maratonu lahko tekmovali le moški. So se ženske leta 1972 na omenjeno prireditev lahko tudi uradno prijavile, od leta 1984 pa lahko na maratonski razdalji tekmujejo tudi na Olimpijskih igrah. Danes je tako kar 58% maratonk v ZDA žensk.

Povzeto po: First woman to officially run Boston Marathon does it again – 50 years later, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ