Računalnik, ki predvidi, kako se bo vaš tek z leti upočasnil

Računalnik, ki predvidi, kako se bo vaš tek z leti upočasnil
19.04.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Z leti ne boste mogli več tako zagreto, intenzivno in tudi hitro teči, saj se telesne zmožnosti za to začnejo zmanjševati.

Po 35. letu starosti se naše telesne zmožnosti začnejo zmanjševati, koliko, pa je odvisno od vsakega posameznika. Lahko pa vam to pomaga predvideti tudi poseben računalnik profesorja ekonomije na univerzi Yale, Rya Faira. Z njim boste namreč lahko predvideti vašo zmogljivost pri krajših in daljših tekih ter tudi pri plavanju in drugih športih. Vse, kar morate storiti je, da v napravo vpišete vaš najboljši dosežek na posameznem teku in koliko ste bili ob tem stari. Naprava pa bo ocenila, s kakšnim časom boste tekli med 35 - 100 letom. Kot pravi izumitelj, naj bi vaša zmogljivost pri teku bila najboljša prav do 35 leta, po njem pa naj bi se začela slabšati. Sicer pa, kot pravi Fair, naj bi naprava služila tudi temu, da se lažje spopadete s zmanjšanimi sposobnostmi, jim prilagodite trening in vseeno tečete najbolje, kar lahko.

Strokovnjaki, ki so prav tako preučevali zmogljivost in njeno zmanjšanje z leti, menijo, da so rezultati, ki jih navaja računalnik zelo blizu rezultatom znanstvenih študij na področju zmogljivosti in staranja atletov. Analiza, objavljena v Journal of exercise science and fitness, na primer pravi, da naj bi se zmogljivost zmanjševala za okoli 1% letno, in sicer zaradi zmanjšane zmožnosti za izločanje laktata, upadanje VO2 max; izgube mišične mase in njihove moči teh, kar lahko vpliva na hitrost pri teku; ter tudi drug način življenja (delo, družina, stres, pomanjkanje časa itd.)

No, ne glede na to, da se lahko hitrost vašega teka zmanjša, to še ne pomeni, da lahko tekaške copate vržete v kot. Vadba vam bo v vsakem primeru koristila, zato jo le izvajate večkrat tedensko. Prav tako pa ne bo odveč, če boste popazili na prehrano in vnos tekočine ter si obenem privoščili tudi dovolj počitka.

Povzeto po: This Calculator Estimates How Much Slower You 'll Run With Age, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ