Razkrito! Toliko vadbe naj bi izvajali tedensko

Razkrito! Toliko vadbe naj bi izvajali tedensko
03.05.2021 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Slaba novica za ljubitelje poležavanja na kavču - aktivnost je pomembna za boljše in daljše življenje!

Čeprav je znano, da je gibanje ključnega pomena za zdrav življenjski slog, natančna količina, ki jo potrebujemo dnevno ali tedensko, ostaja neznana. Vendar so nove raziskave, objavljene v reviji British Journal of Sports Medicine, osvetlile nenavadno razmerje med telesno aktivnostjo in nižjim tveganjem smrtnosti ter razkrile več zanimivih točk korelacije.

Glede na študijo, ki je za merjenje uporabila presnovni ekvivalent za nalogo (PEN), je bilo ugotovljeno, da se je s trenutno priporočeno stopnjo telesne aktivnosti (750 PEN min / teden, približno štiri ure dvigovanja uteži ali treninga moči na teden) smrtno tveganje znižalo, ko so se ravni vadbe čez teden povečale. Študija je pokazala, da je bila raven telesne aktivnosti, ki presega ta priporočila, približno 5000 PEN min / teden, najučinkovitejši obseg vadbe. To je približno osem ur vadbe za moč čez teden.

Trenutno smernice v Veliki Britaniji priporočajo, da se odrasli vsak dan ukvarjajo s približno 150 minutami zmerne vadbe - pod to, na primer spada hitra hoja - za optimalno zdravje srca in ožilja, kar je približno 500 PEN na teden.

PEN ocenjuje količino energije, ki jo telo porabi med telesno aktivnostjo, v primerjavi z metabolizmom v mirovanju. Ta enota se pogosto uporablja, tako da lahko velja za ljudi z različno telesno težo in primerja različne dejavnosti ali vrste vadbe.

Druge raziskave so pokazale, da lahko intenzivna telesna dejavnost drastično zmanjša tveganje za resne bolezni in zdravstvena stanja, vključno s sladkorno boleznijo, boleznimi srca in nekaterimi vrstami raka.

Čeprav čarobnega eliksirja za daljše življenje ni, obstajajo smernice, ki vam lahko pomagajo najti optimalno količino telesne aktivnosti, potrebne za povečanje vašega časa na svetu. Trenutno Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da odrasli izvajajo vsaj 150–300 minut aerobne telesne aktivnosti z zmerno intenzivnostjo ali najmanj 75–150 minut močne aerobne telesne aktivnosti na teden. To lahko dopolnimo tudi z nekaterimi aktivnostmi za krepitev mišic, ki vključujejo vse glavne mišične skupine dva ali več dni v tednu, saj te zagotavljajo dodatne koristi za zdravje.

Povzeto po: According to research, this is how much exercise you need to do every week, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ