Razlogi za pojav omrtvičenosti in mravljinčenja v stopalih

Razlogi za pojav omrtvičenosti in mravljinčenja v stopalih
03.08.2020 AVTOR: A. T., Foto: Havaianas/ Facebook

So vaša stopala občasno omrtvičena ali se v njih pojavlja mravljinčenje? Razlogov za to je lahko več.

Preozki čevlji
Že leta svoja stopala obuvate v preozke čevlje? Slaba odločitev. Tovrstni čevlji namreč stisnejo stopala, ta pa živce, stisnjen živec pa lahko povzroči občutek mravljinčenja ali otopelosti. Zato se v prihodnje raje obujte v čevlje, ki bodo ustrezno veliki za vaše stopalo in težave bodo izvenele.
Se težava pojavlja le na vrhu stopal? Morda so krive pretesno zavezane vezalke. Zrahlajte jih in težava bi morala izveneti.

Imate hernijo diska
Če dvigujete uteži ali tečete in ste nedavno opazili mravljinčenje prstov, imate kaj lahko tudi hernijo diska. Do te pride, ko se gumijaste blazine (diski) v hrbtenici potisnejo v hrbtenični kanal in dražijo živce v bližini. Če je to krivec, boste verjetno čutili tudi resne bolečine v spodnjem delu hrbta in šibkost v stopalih, gležnjih ali nogah. Težavo lahko razkrije rentgen ali magnetna resonanca, zdravljenje pa lahko vključuje vse od počitka pa do operacije.

Razdražili ste živec
Otopelost in ostra bolečina v enem ali dveh prstih (občiajno drugem ali tretjem), je lahko znak nevroma ali razdraženega živca. Znaki za to so kot da bi hodili po kamenčkih ali kot da imate bolečino na vrhu stopala, ki preprosto ne izgine. Vzrok za težave je lahko tek, ozki škornji ali kakšna druga obutev. Smiselno v tem primeru je, da si priskrbite udobno in dovolj široko obutev, da zmanjšate pritisk. Če bolečina ne izgine, pa obiščite zdravnika, da preveri, ali vzrok težav morda ne tiči kje drugje.

Imate poškodbo živca
Nevropatija, kronično stanje živčevja, je pogost zaplet pri zdravstvenih težavah, kot je alkoholizem (ki lahko moti presnovo vitaminov, ki so ključnega pomena za zdravje živcev) in celo zdravljenju, kot je kemoterapija. Najbolje ga je zdraviti tako, da ugotovimo osnovni vzrok, a je za to potrebno obiskati zdravnika ali celo nevrologa, ki vam lahko predpiše zdravila proti bolečinam na živcu.

Sindrom tarsalnega tunela
Ko živce v tarsalnem tunelu - prostor v stopalu na notranji strani gležnja - stisne, lahko nastanejo bolečine v petah in lokih ter otrplost in mravljinčenje. Težava je precej nenavadna, a jo lahko povzročijo slabo prilegajoči se čevlji, travma ali otekanje spodnjega dela telesa (npr zaradi zvina gležnja).

Imate diabetes
Kronična povišan krvni sladkor vam lahko poškoduje živce in povzroči mravljinčenje v stopalih in nogah - stanje, ki se imenuje periferna nevropatija. Približno polovica ljudi s sladkorno boleznijo ima ta simptom, poroča WebMD.Če občutek otrplosti spremlja izjemna utrujenost, žeja in pogosto uriniranje, je dobro, da se pogovorite z zdravnikom, ki lahko opravi dodatna testiranja, ki bodo pokazala ali imate res diabetes ali ne.

Povzeto po: 7 reasons why you may experience numb, tingly feet, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ