Raztrganine v mečih – kaj so, zakaj pride do njih in kako jih sanirati

Raztrganine v mečih – kaj so, zakaj pride do njih in kako jih sanirati
19.04.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Raztrganine v mišicah meč niso ena tistih pogostih poškodb, a se vseeno dogajajo. Zakaj in kako jih lahko preprečite?

Zakaj prihaja do raztrganin v mečih?
Raztrganine v mišicah meč so redke, a se dogajajo. Razlogi za njihov nastanek pa so različni – obutev, tempo treningov ali prehod iz ene aktivnosti k drugi. Redno kolesarjenje, na primer pomaga pri krepitvi mečnih mišic, a pogosto se dogajala da se pedalira s prsti navzdol in peto navzgor. Sčasoma to lahko povzroči krajšanje mišice, saj se meča pri tem ne razgibajo v celoti, kot je to pri teku, pri katerem se krčijo hitro in veliko. Ko noga udari ob tla, se mečna mišica še bolj skrči kot pri teku – stres na mišice, ki ga povzroči to dodatno gibanje, pa lahko privede do raztrganine. 

Kako lahko raztegnete mišice meč?
Da bodo vaše mišice v formi, jih morate po treningu dobro raztegniti. Meča je seveda malo težje, a ne nemogoče raztegniti, najbolje pa je, da to storite večkrat dnevno. Po treningu lahko to storite s predklonom naprej v stoječem ali sedečem položaju in tako ostanete slabo minuto. Pred tekom pa seveda poskrbite za to, da se ogrejete, in sicer s pomočjo dinamičnega raztezanja. Če občutite, da so vaše mečne mišice med tekom zategnjene, pa se takoj zaustavite in jih nežno raztegnite. To bo sprostilo mišice in vam omogočilo, da boste lažje nadaljevali s tekom in ga tudi uspešno zaključili. 

Kaj pa rehabilitacija? Kako dolgo se zdravijo mišice meč?
Zdravljenje raztrganin na mečni mišici traja od 6-8 tednov, v tem času pa bodo vaše aktivnosti zelo verjetno kar precej omejene oziroma odvisno od zahtevnosti poškodbe. Zato je zelo pomembno, da poskusite tovrstne poškodbe preprečiti z ustreznim ogrevanjem pred aktivnostjo, raztezanjem po njej ter tudi počitkom.

Povzeto po: Calf tears - what are they, why do they happen and what should you do?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ