Redna vadba joge lahko lajša stres, povezan z delom

Redna vadba joge lahko lajša stres, povezan z delom
28.07.2021 AVTOR: A. T., Foto: Alo Yoga/ Facebook

Povečanje obsega gibanja in gibljivosti lahko koristi vaši uspešnosti med vadbo, študije pa kažejo, da lahko prav redna vadba joge izboljša oboje. A nova raziskava v Journal of Occupational Health je pokazala, da joga lahko ublaži tudi stres, povezan z delom.

Raziskovalci so pregledali 15 študij, ki so vključevale skupaj 688 zdravstvenih delavcev. To prebivalstvo je trenutno zaradi pandemije COVID-19 še posebej občutljivo na stres in potrebuje nekaj, kar ji lahko ponudili več fizičnega in duševnega počitka. Študije so ocenjevale učinke joge, masažne terapije, postopne sprostitve mišic in raztezanja. 

Ugotovili so, da sta učinkovita le masažna terapija in joga, pri čemer je slednja najboljša. To pa verjetno zato, ker se zdi, da uporaba globokega vdihavanja v praksi joge močno vpliva na modulacijo avtonomnega živčnega sistema (ki uravnava telesne funkcije, kot sta srčni utrip in hitrost dihanja), so zaključili raziskovalci. To zmanjšuje srčni utrip in krvni tlak ter padec kortizola, hormona, povezanega s stresnim odzivom. V nasprotju s tem je imela skupina, ki je izvajala jogo nižjo stopnjo tesnobe in strahu, bolje je spala, se zdravo prehranjevala in poročala o večji telesni aktivnosti in vzdržljivosti.

Poudariti je treba povezavo med temi navadami in močnejšo imunsko funkcijo, je dejala Jessica Schatz, učiteljica joge v Los Angelesu, katere stranke so številni profesionalni športniki. »Te študije skupaj kažejo, da lahko praksa, kot je joga, pomaga pri spopadanju s pandemijo. Vse je povezano - imuniteta, spanje, vadba in odpravljanje stresa vplivajo drug na drugega, uporaba vadbe, ki vse to izboljša, pa je lahko močna.«

Pomembno pa je, da če želite izkoristiti te prednosti, mora biti vaša vadba joge dosledna. Podobno kot pri povečanju zmogljivosti teka z urnikom treningov je treba uporabo joge za boljši spanec ali ublažitev občutka preobremenjenosti pri delu obravnavati kot stalno prakso, je dodala Schatzova. Tudi le nekaj vadb na teden je lahko v pomoč, in ker je količina brezplačne joge na voljo na YouTubu, ni težko nakupovati po učiteljih in zaporedjih, ki se zdijo primerni, je dejala.

Povzeto po: A regular yoga practice can relieve work-related stress, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ