S hrano do lažjega okrevanja po poškodbi

S hrano do lažjega okrevanja po poškodbi
17.01.2024 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste vedeli, da tudi hrana znatno prispeva k hitrejšemu okrevanju po poškodbi?

Ko se pojavi športna poškodba, nam ne preostane drugega, kot da se sprijaznimo s tem, da zaradi nje teka ali kakšnega drugega športa, določen čas ne bomo mogli izvajati. Naše gibanje bo namreč omejeno, zato ga bomo morali omejiti. Po potrebi pa nam bo zdravnik predpisal tudi ustrezne protibolečinske tablete in fizioterapijo, morda celo operacijo. Da pa bi proces okrevanja pospešili, moramo paziti tudi na prehrano, ki je še vedno precej spregledan, a vseeno zelo pomemben del okrevanja. Kot navaja članek, objavljen v revijo Sport Medicine, naj bi bila prehrana zelo pomemben del okrevanja zato, ker zmanjša čas in negativne učinke neaktivnosti in imobilizacije, ter tudi nudi podporo pri ponovni vrnitvi k aktivnosti in treningom.

Dr. Kevin Tipton z Univerze Stirling, ki je tudi avtor članka v omenjeni reviji poudarja, da mora biti hrana v času našega okrevanja, ob zmanjšani mišični aktivnosti ali nepremičnosti, uravnotežena in v njej ne sme primanjkovati nobenega hranila. Manjko energije, vitaminov, mineralov in mikrohranil, še posebej beljakovin, bo poslabšalo celjenje poškodbe in povzročilo povečano izgubo mišic in kit.

Kaj torej jesti, da bi pospešili proces okrevanja v času poškodbe? Držite se naslednjih smernic:
- Uživajte uravnoteženo hrano, saj boste tako s hrano dobili vsa hranila, ki jih vaše telo potrebuje.
- Zaužijte dovolj kalorij in ne izločajte posameznih skupin živil.
- Uživajte dovolj beljakovin, ki si jih razporedite v več manjših obrokov čez dan.
- Alkohola se raje izogibajte, saj lahko okrne okrevanje, celjenje ran in vnetja.
- Uživajte hrano ali dodatke z vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin, razvejanih amino kislin (tudi levcin) in kreatin, saj preprečujejo izgubo mišične mase in povečujejo hipertrofijo (povečanje mišic).

Povzeto po: Using nutrition to recover better from injury, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ