S treningom za moč si lahko podaljšate življenje

S treningom za moč si lahko podaljšate življenje
13.11.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Sliši se neverjetno, a kot pravijo nove študije je res - trening z utežmi vam lahko podaljša življenje za kar 23 odstotkov!

Že dolgo je znano, da je dobro kardio vadbo kombinirati z vajami za moč, saj si tako še dodatno okrepite telo, se izognete poškodbam in dosežke še izboljšate. Nova študija objavljena v American Journal of Epidemilogy pa je pokazala, da si z vajami za moč lahko tudi podaljšate življenje. Raziskovalci univerze v Sydneyju so namreč preučevali povezavo med treningom za moč (vadba z uporabo uteži ali vadba s težo lastnega telesa) ter stopnjo smrtnosti zaradi različnih vzrokov. Uporabili so podatke zdravstvene raziskave za Anglijo in Škotsko med leti 1994 in 2008, v katero je bilo vključenih več kot 8300 ljudi. Ugotovili pa so, da se je s treningom za moč tveganje za prezgodnjo smrt zaradi različnih razlogov zmanjšal za kar 32 odstotkov, tveganje za različne vrste rakov pa celo za 31 odstotkov.

Svetovna zdravstvena organizacija sicer priporoča, da naj bi se odrasli med 18 in 64 letom starosti gibali vsaj 150 minut tedensko, dvakrat tedensko pa naj bi izvajali vaje za moč. S tem, ko si boste povečali mišično maso, boste tudi pospešili delovanje metabolizma in tako pokurili še več kalorij. Zato, če še niste začeli, le veselo na delo. Da bo začetek lažji pa za pomoč prosite kakšnega izkušenega trenerja, ki vam bo pripravil načrt treningov in vas seznanil z utežmi in ustreznim izvajanjem vaj. Začetek bo morda težak, a kmalu boste veseli, da ste začeli.

Povzeto po: Strenght training can add years to your life, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje, Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ