Savna vam lahko pomaga izboljšati treninge

Savna vam lahko pomaga izboljšati treninge
19.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: Therme Erding, Wikipedia

Se skoz treninge vse bolj vlečete? Savna vam bo prav mogoče pomagala, da se boste kmalu počutili bolje, boljši pa bodo tudi vaši treningi.

Že na tisoče let ljudje uporabljajo savno tako za rekreacijo kot tudi za sprostitev. Zdaj pa je nova raziskava, objavljena v reviji Mayo Clinic Proceeding, pokazala, da je savna več kot le dober način za sprostitev medtem, ko se potite.Ugodni učinki savnanja na zdravje naj bi namreč bili podobni tistim, ki jih dobite kot med vadbo. To pa zato, ker savna pretenta telo, da se to odzove na isti način kot takrat, ko vadite, kar potencialno vodi v celo vrsto psiholoških sprememb, ki vam lahko pomagajo zaščititi telo pred številnimi kroničnimi boleznimi.

Ugodni učinki, ki jih ima savnanje na zdravje
Glede na raziskavo, je tako, da pogosteje kot obiščete savno, manjše je tveganje za usodne bolezni srca in na splošno za umrljivost. Tisti, ki jo obiščejo vsaj štirikrat tedensko, imajo 66% manjšo možnost za demenco kot tisti, ki jo obiščejo enkrat tedensko. In še več, redno savnanje naj bi olajšajo tudi vnetja in bolečine povezane z artritisom. A to še ni vse. Ugodni učinki savnanja naj bi bili celo boljši od učinkov vadbe. Raziskovalci so zaključili, da kombinacija dobre kondicije zaradi aerobne vadbe in rednega savnjanja nudi dodatno zaščito srca in ožilja.

Kako lahko savnanje izboljša izvedbo treningov?
Ne le ugodni učinki na zdravje, savnanje ima ugodne učinke tudi na treninge, ki so lahko zaradi nje še boljši, četudi ste sicer v dobri kondicji. V eni od študij je manjša skupina dobro treniranh tekačev na dolge proge v savni po treningu preživela štirikrat tedensko po 30minut. Njihova vadba pa se je na testnem teku do izčrpanosti izboljšala za kar 32%, čas na %km pa izboljšal za skoraj 2% v le treh tednih.
Savnanje je sicer ugodno za zdravje kadarkoli jo izkoristite. A bolj kot za, na primer ogrevanje pred vadbo, je smiselno vanjo zaiti po vadbi, ko je vaše telo malce dehidrirano. In ko ste malce dehidrirani, pa je volumen krvi nižji. Ko stopite v savno, se telo odzove tako kot bi bilo v vročem okolju, saj požene kri v kožo, da se lahko spotite ter da se tako prepreči pregrevanje. Ker imate omejeno količino krvi za kroženje po telesu, manjša količina te kot tudi kisika pride v organe, zato ledvice stimulirajo proizvodnjo EPO (ja, eritropoetina, ki je poznan tudi kot substanca za izboljšanje zmogljivosti) in volumen plazme, ki spodbuja volumen krvi in kasnejšo zmogljivost.
To pa še ni vse. Savnanje je skrivno orožje vzdržljivostnih atletov, za tekmovanje v vročem okolju ali pri visoki nadmorski višini. Resetira namreč termoregulacijski prag, tako da se vroče temperature zdijo manj hude; obenem pa pomaga tudi izboljšati zmogljivost pri visoki nadmorski višini, kjer je gorski zrak zelo suh in dehidrira.
A ker je savnanje podobno zahtevni vadbi, jo morate uporabljati modro. Smernice pravijo, da naj ne bi v savni ostali več kot 25-30 minut naenkrat, načeloma pa vedno poslušajte svoje telo in ostanite v savni le toliko časa, dokler se še počutite prijetno.

Kako uporabiti savnanje za izboljšanje vadbe?
Bi želeli poskusiti savnanje in tako izboljšati svojo vadbeno zmogljivost? Potem obiskujte savno sedem dni zapored za optimalne rezultate. Prvi dan boste verjetno v njej lahko preživeli le 5-10 minut, a do sedmega dneva boste verjetno prišli do tistih 20, 25 ali celo 30 minut.
Ker bo vaš srčni utrip med savnanjem povišan, okoli 140 udarcev na minuto, naj bo vadba ta teden manj intenzivna. Vaš načrt treningov naj bo bolj regeneracijski ali vzdržljivostni, da preprečite pretreniranost. V savno se odpravite v roku 30 minut po zaključku vadbe, v tem času pa ne pijte, saj je nekaj dehidracije telesa potrebne za adaptacijo te tehnike. Dovoljen pa je beljakovinski napitek po treningu, če ga seveda pijete. Po koncu savnanja se počasi hidrirajte, in sicer v roku dveh ali treh ur, saj bi prehitro uživanje tekočine zatrlo zgoraj omenjen odziv ledvic. Če se po savnanju tuširate, pa se dajte s toplo vodo ali počakajte vsaj 10 minut preden uporabite hladno vodo, saj bi zaradi prehitre spremembe temperature lahko postali omotični.

Savnanje je za zdravje sicer varno, izogibati bi se jo morali le, če imate bolečine v sklepih in mišicah, otekanje, rdečino ali blage bolečine ko počivate ali že ob lahkotni vadbi. Prav tako v savno ne bi smeli če imate modrice, zašite rane; ter če ste uživali alkohol, saj lahko to poveča možnost za srčni napad ali kap. Sicer pa tudi, če ste sicer zdravi, savno, če se ne počutite dobro, takoj zapustite.

How a sauna can to boost your running performance, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ