Skoraj vsak doživi bolečino med maratonom - a ta ni neizogibna

Skoraj vsak doživi bolečino med maratonom - a ta ni neizogibna
15.03.2021 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Preizkusite te strokovne nasvete za ublažitev bolečin na naslednjem maratonu.

Če ste že kdaj pretekli maraton - pa četudi če ga niste, - veste, kako naporen je tek lahko za vaše telo. Med takšno tekmo na dolge proge večina udeležencev namreč občuti določeno stopnjo bolečine. Dejansko nedavna študija kaže, da le 0,2 odstotka ljudi ne poroča o nobeni bolečini.

Raziskava, objavljena v reviji Frontiers in Sports and Active Living, je preučila 1.251 tekačev, ki so pretečenem maratonom izpolnili spletno anketo o lokaciji in intenzivnosti svojih primarnih bolečin. Vprašalnik je zbiral tudi informacije o značilni intenzivnosti bolečine med treningi, zaznavanju napora med maratonom in odstotku dni treningov z bolečino, ki jo povzroča tek. Anketiranci so morali na seznamu 27 telesnih mest, ki pokrivajo celotno telo, izbrati svojo primarno lokacijo bolečine in bolečino oceniti na lestvici od nič do 10.

Vsi tekači, razen dveh, torej 99,8 odstotka udeležencev študije, so med svojim zadnjim maratonom poročali o bolečini, najpogosteje v stegnu, sledili pa sta zadnja stegenska mišica in meča. Skupna ocena bolečine je bila približno 5 in se je običajno zgodila približno med 24-25km. Na splošno je bila intenzivnost bolečine med dirko povezana z bolečino med treningi.

»V bistvu vsi občutijo nekaj bolečin med tekom maratona,« je povedal avtor študije Patrick O'Connor, profesor kineziologije na Univerzi v Georgii. »Bolečina je ponavadi močnejša pri tistih, ki so pretekli manj kot dva maratona ali katerih napor med maratonom ocenjujejo kot »težji« ali »večji«. Največje presenečenje pri ugotovitvah je bilo, kot je dodal, koliko tekačev je poročalo, da so med maratonom doživljali močno intenzivno bolečino – in sicer, približno 80 odstotkov jih je izjavilo, da so imeli neko stopnjo bolečine na določenem delu proge.

Zakaj se ta vrsta bolečine sploh pojavi? O’Connor domneva, da bi se poškodbe, hribovite poti treningov ali intenzivni napori med treningom lahko prenesli na dan tekme. »Druga možnost je, da v tem igrajo pomembno vlogo s tekom nepovezane spremenljivke, vključno z genetiko, družinsko anamnezo hipertenzijo, značilnim trajanjem spanja in zdravstvenim stanjem,« navaja v študiji.

To pa ne pomeni, da mora biti bolečina neizogibna. O’Connor je predlagal, da je bolečino, povezano z maratonom, mogoče do neke mere preprečiti z ustreznejšim treningom, ki vključuje več počitka in okrevanja po dolgih treningih. Med maratonom je zato svetoval rahlo zmanjšanje tempa, ko bolečina postane prisotna, zlasti v hribih, in izbira maratona z bolj položno traso teka.

Pomaga, da o strategijah razmišljate kot o blaženju bolečine in ne o odpravi, je dodal trener teka Kourtney Thomas, kondicijska trenerka. Povedala je, da to pogosto pomeni sprejemanje nizkointenzivnega teka v stanju dinamičnega ravnovesja (LISS). »To pomeni nizek srčni utrip, pogovor med tekom, ne da bi bili zadihani,« je dejala. »Prepričajte se, da je glavnina vašega treninga manj obremenjujoča, saj boste tudi tako še vedno boste dobili želene prilagoditve treninga. Vam pa to omogoča, da si opomorete na najboljši način, kar bo zmanjšalo bolečino. Več kot boste imeli treningov na polno, več nakopičene utrujenosti in bolečin boste imeti.

Tudi pravilno okrevanje pomaga, je dodala, to pa pomeni redno raztezanje, masaže, solne kopeli, dobro prehrano in veliko spanja. Kaj pa med maratonom? Uf, privežite se! »To je vaš najdaljši, najtežji napor in bo bolelo, še posebej v zadnjih nekaj kilometrih,« je dejala. »Takrat gre bolj za duševno žilavost. Imate pa tudi možnost, da upočasnite ali se celo ustavite in raztegnete. «

Povzeto po: Nearly Everyone Experiences Pain During a Marathon—But That Doesn’t Mean It’s Inevitable, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ