Sladek krompir in njegovi ugodni učinki na zdravje

Sladek krompir in njegovi ugodni učinki na zdravje
14.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Llez, Wikipedia

Pozabite na krompir, čas je, da poskusite sladek krompir, saj ima ta številne ugodne učinke na zdravje.

Kaj se skriva v sladkem krompirju
En srednje velik sladek krompir ima zavidnja vreden hranilen profil. Vključuje namreč 2g beljakovin, 24g ogljikovih hidratov, 4g vlaknin in dobre 103 kalorije. Obenem pa se v njem skrivajo tudi hranila, kot so kalcij, fosfor, magnezij, kalij, vitamin A in C.

Kakšne so njegove koristi za zdravje?
Dober vir vitamina A
Sladek krompir premore večjo količino vitamina A, ki je koristen za vaše oči, razvoj kosti in imunski sistem. A da bi vaše telo omenjen vitamin lažje absorbiralo, ga morate uživati v kombinaciji z zdravimi maščobami.

Dober vir ogljikovih hidratov
Še ena dobra stvar sladkega krompirja je ta, da vsebuje večjo količino kompleksnih ogljikovih hidratov, ki jih vaše telo prebavlja dlje časa, zato ste tudi dlje časa siti in imate ves čas dovolj energije. A čeprav ima sladek krompir tudi naraven sladkor, ste lahko brez skrbi. Vlaknine, ki jih vsebuje, bodo upočasnile sproščanje glukoze v vaše telo in zato vam krvni sladkor ne bo skakal.

Gorivo za vadbo
Kompleksni ogljikovi hidrati iz sladkega krompirja so lahko tudi dober vir energije za vaše treninge. Minerali, kot je kalij, pa bo poskrbel za ravnotežje tekočine v telesu.

Bogati so z vlakninai
Vlakine vam lahko pomagajo obdržati zdravo telesno težo, saj ste zaradi njih dlje časa siti. Obenem pa tudi znižujejo holesterol, skrbijo za zdravo prebavo in še kaj.

Boljši krvni tlak
Kalij v sladkem krompirju pomaga zmanjšati vpliv natrija na telo in sprosti stene krvnih žil, zaradi česar je tudi vaš krvni tlak nižji. Magnezij, še en mineral, ki ga sladek krompir vsebuje, pa pomaga pri prenosu kalija v celicah.

Povzeto po: 5 unexpected health benefits of sweet potatoes, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ