So športni prehranski nadomestki učinkoviti ali ne?

So športni prehranski nadomestki učinkoviti ali ne?
09.05.2020 AVTOR: A.T., Foto: Mr. Granger/Wikipedia

Športnih prehranskih nadomestkov je na trgu malo morje, pa so res učinkovit in za kaj?

Kofein
Ne glede na to, ali gre za kavo, zeleni čaj ali kofeinske tablete - kofein ni namenjen samo tisti, ki jim primanjkuje spanja, temveč je priljubljen tudi med športniki. Študije so pokazale, da lahko uživanje kofeina pred vadbo (odmerek v višini 3 do 6 mg na kg telesne teže) pozitivno vpliva na vzdržljivost. Vendar dolgoročni učinki ali trajne fizične spremembe, ki so posledica uživanja kofeina, še niso dokumentirani.

Nitrat
Nitrat je pomembno hranilo za rastline in jim pomaga rasti. Odvečni nitrat se nahaja predvsem v steblih, listnih žilah in zunanjih listih živil kot so rukola, špinača, redkvicae in rdeča pesa. Vsa ta živila pomagajo izboljšati zmogljivost pri športu.

Birkarbonat
Birkarbonat uravnava pH v telesu. Začasno zvišanje ravni bikarbonata v krvi ustvari pufer za nevtralizacijo in izločanje kisline iz mišic. Tako se mišice med vadbo ne utrudijo tako zlahka. Telo sicer lahko samo proizvaja bikarbonat, prisoten pa je tudi v mineralni vodi.

Beta-alanin
Beta-alanin je prisoten v visoko beljakovinskih živilih, kot so piščanec, govedina ali svinjina. Poveča količino karnozina v mišicah, ki deluje kot blažilnik za kislino, ki se nabira med vadbo. To povečuje delovanje mišic in zmanjšuje utrujenost

BCAA
BCAA pomeni »aminokisline z razvejeno verigo«. BCAA vključujejo tri aminokisline: levcin, izolevcin in valin, ki jih telo ne more proizvajati sam, zato jih moramo dobiti s hrano. Prisotni pa so predvsem v ribah, mesu, oreščkih in žitih.

Glutamin
Daljši teki ali tekme, kot je maraton, lahko včasih privedejo do težav z želodcem. Glutamin (ki se v višjih koncentracijah nahaja v soji ali arašidih) lahko pomaga pri občutljivi prebavi.

Povzeto po: Supplements for sports lovers: useful or not?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ