Ste ves čas utrujeni? To bi lahko bil znak zdravstvenih težav v prihodnje

Ste ves čas utrujeni? To bi lahko bil znak zdravstvenih težav v prihodnje
25.11.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Tudi tisti, ki ponoči več kot sedem ur spijo, bi lahko bili ogroženi zaradi težav, kot so diabetes, rak in visok krvni tlak.


Občasna utrujenost sredi dneva je dokaj pogosta, a nova študija kaže, da bi zaradi nje lahko starejši ljudje, ki so pogosto utrujeni čez dan, bili izpostavljeni resnim boleznim, kot so diabetes, rak in visok krvni tlak.

Po predhodnih raziskavah, se nekdo čez dan lahko počuti pretirano utrujen tudi potem, ko ima za seboj sedem ali več ur spanja na noč – to je stanje imenovano hipersomnolenca. To je lahko težko za telo, zlasti za starejše ljudi. Ta stopnja zaspanosti je bila opredeljena kot potreba po večkratnem dremanju čez dan, težavami z budnostjo in zadostno količino spanja, po kateri se še vedno niso počutili spočiti - ti simptomi pa so se pojavili vsaj trikrat na teden vsaj tri mesece.

Dvakrat v triletnem obdobju so raziskovalci intervjuvali 10.930 ljudi, od tega 34 odstotkov starejših od 65 let. V prvem intervjuju je 23 odstotkov skupine ljudi, starih 65 let ali več, izpolnjevalo merila za pretirano zaspanost, 24 odstotkov pa v drugem. Tisti, ki so v prvem krogu poročali o zaspanosti, so imeli do drugega 2,3-krat večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni ali povišanega krvnega tlaka in so dvakrat bolj verjetno imeli raka. Imeli so tudi 2,5-krat večje tveganje za razvoj bolezni srca in 50 odstotkov bolj verjetno so imeli bolezni, povezane z mišično-skeletnim sistemom, kot sta artritis in lupus. Rezultati so ostali enaki tudi po tem, ko so se raziskovalci prilagodili dejavnikom, kot sta spol in prisotnost apneje v spanju.

Zakaj povezava? Verjetno zato, ker je pretirana dnevna zaspanost morda zgodnji znak, da bi se lahko zdravstveno stanje razvijalo, pravi avtor študije dr. Maurice Ohayon, profesor psihiatrije in vedenjskih znanosti na univerzi Stanford. »Staranje ne pomeni, da morate biti utrujeni in zaspani - to ni pogoj, povezan s starostjo,« je dejal za Bicycling. »Nasprotno, morali bi imeti več časa, da počnete stvari, ki so vam všeč. [Prekomerna zaspanost] je večinoma povezana z zdravstvenim stanjem, ki ga je treba obravnavati pri zdravniku.«

Čeprav so se nedavne raziskave osredotočale na učinke pri starejših ljudeh, je čezmerna zaspanost podnevi lahko težava v kateri koli starosti, pravi W. Christopher Winter, MD, predsednik Charlottesville Neurology and Sleep Medicine in avtor knjige The Sleep Solution. Čeprav v tej nedavni študiji ni sodeloval, Winter v svoji praksi pogosto vidi učinke hipersomnolence.»To kaže bodisi na neustrezen spanec bodisi na nefunkcionalen spanec, oboje pa vodi do slabih zdravstvenih rezultatov,« je dejal. »Preveč pozornosti je usmerjene na tiste, ki se počutijo pomanjkljive spanja ali se borijo z nespečnostjo in so zato pretirano zaspani. Lahko tudi preprosto ne spite dovolj.

Ne glede na vašo starost, če se tisti popoldanski počitek zdijo bolj kot vsakdanji ali če hrepenite po dolgem spancu vsak dan, ne glede na to, kako izgleda vaš urnik treningov, je morda čas, da znova ocenite svoje spalne navade. Winter je že povedal, da stvari, kot so položaj spanja, uporaba elektronike pred spanjem in prehranjevanje ali pitje preblizu spanca, lahko vplivajo na kakovost vašega spanca. Če prilagajanje teh elementov ne deluje, se posvetujte s svojim zdravnikom

Povzeto po: Are You Tired All the Time? That Could Be a Sign of Future Health Issues, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ