Študija: Kako lahko obremenitev med treningom vodi v poškodbe

Študija: Kako lahko obremenitev med treningom vodi v poškodbe
16.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/ Facebook

Raziskovalci so pogledali, kako igra zmožnost telesa ključno vlogo v razvoju poškodb.

Rezultat študije z nazivom ProjectRun, v kateri je sodelovalo 784 tekačev, ki so trenirali za polmaraton, je pokazal, da je obremenitev med treningom, še posebej v obliki razdalje in tempa teka, ključen faktor v povzročitvi poškodb pri teku. Zanimivo pa je, da so bili bolj dovzetni za poškodbe tisti, ki so tekli manj in bolj počasi. Torej posamezniki, ki so pretekli manj kot 15km na teden in po možnosti počasneje kot 6min/km.

Od vseh 784 tekačev udeleženih v raziskavi, jih je 136 utrpelo poškodbe med 14 tedenskim treningom. Nagnjenost k manj poškodbam so imeli predvsem tisti, ki so imeli veliko izkušen ali visok tempo ali kombinacijo obojega v primerjavi z drugimi sodelujočimi v raziskavi.

Kaj storiti, da bi se poškodbam izognili? Če sledite načrtu treningov z majhno tedensko kilometrino in si ne želite dramatično povečati obremenitve, se osredotočite na treninge za hitrost, ki vam bodo pomagali izboljšati tempo brez dodatnih kilometrov. V zameno boste izboljšali tekaško učinkovitost, hojo in kadenco.

Povzeto po: Study reveal how training load can lead to injury, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ