Tako boste imeli motivacijo za tek tudi v zimskih dneh

Tako boste imeli motivacijo za tek tudi v zimskih dneh
17.11.2019 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/ Facebook

Če se mučite s tekom v hladnih in temnih zimskih dneh, vam bo zagotovo prišlo prav nekaj nasvetov za krepitev motivacije.

Ena najtežjih nalog v zimskih dneh je, da se spravite na tek, saj so temperature nizke, prej in dlje je temno, pogosto pa je tudi slabo vreme. A tudi v teh razmerah je moč teči in še okrepiti svoje zmogljivosti. Začeti in sploh končati trening v ne ravno prijetnih vremenskih razmerah pa okrepi vašo samozavest, zato boste tudi v najprej lažje premagovali težave na treningih ali celo tekmah. In če zima ni pravi čas za postavljanje tekaških rekordov ali izboljšanje fizične pripravljenosti, je pa zagotovo čas, ko se lahko okrepite mentalno. Da boste lažje trenirali, pa so vam lahko v pomoč spodnji nasveti.

Tek na prostem kombinirajte s treningom v telovadnici
V zimskih dneh ni vedno prijetno tekati v hladu, temi in slabem vremenu, zato je smiselno da dva do tri treninge tedensko opravite v telovadnici. Tek lahko kombinirate z vajami za moč, ali pa kakšen trening zamenjate tudi z drugo vadbo, na primer spinningom, plesom, aerobiko in drugimi vadbami, ki vam ležijo.

Prijavite se na tekmo
Da boste ohranili motivacijo za treninge, so vam lahko v pomoč tudi prijave na tekme, ki se bodo dogajale v spomladanskih dneh. Nekateri tekaški izzivi namreč zahtevajo priprave že mesece vnaprej, zato boste ob prijavi nanje, težko našli izgovor, da ne bi trenirali.

Tecite v družbi
Če se sami težko spravite na trening, se pridružite tekaški skupini ali se za tek dogovorite s prijateljem. Če boste vedeli, da nekdo računa na vas, se boste lažje spravili čez vrata in na trening. Kar je še bolje, pa je to, da bo trening v družbi in ob prijetnem klepetu še hitreje minil.

Dnevno se spomnite na vaše cilje
Ne glede na to, ali je vaš cilj ta, da tečete hitreje, izboljšate pripravljenost ali izgubite telesno težo, je smiselno, da ga imate nenehno pred očmi, saj vas bo to motiviralo za treninge tudi, ko vam ne bo do njih. in ker vemo, da ko je težko, take misli hitro zbežijo iz glave, si jih napišite na listke in nalepite po stanovaju – na ogledalo v kopalnici, na hladilnik, v avto in na torbo za športno opremo.

Naredite si načrt za slabo vreme
Nič ni narobe s tem, da si namesto tekaške treninga na prostem omislite kakšen drugi šport, ki vam bo v izziv in ga boste z veseljem opravili. Da vam bo lažje, vam za dan brez teka predlagamo jogo, vadbo v fitnesu, spinning ali vodene vadbe.

Opremo si pripravite že večer prej
Da ne boste tik pred treningom iskali opreme in s tem izgovorov zakaj ne morete na trening, si opremo pripravite že večer prej. Tako se lahko zjutraj samo oblečete in stečete na tek, ali opremo vzamete s seboj, da boste trening opravili po službi na prostem ali v telovadnici.

Tecite zjutraj
Nekatere raziskave kažejo na to, da tisti, ki tečejo že zjutraj, pogosteje opravijo trening, kot tisti, ki tečejo popoldne. Razlog za to so največkrat nenapovedani sestanki v službi, nepričakovano podajšanje delovnega časa, družinske in druge delovne obveznosti ter še kaj. Vsega tega je kaj hitro preveč in trening se zato preprosto ne zgodi.

Nagradite se
Da se boste lažje odpravili na trening in ga tudi zaključili, si že vnaprej pripravite nekaj stvari, s katerimi se boste nagradili. To so lahko masaža, manikura in/ali pedikura, kosilo ali večerja, nov kos tekaškega oblačila, čokolada in še kaj.

Investirajte v oblačila, primerna za slabo vreme
Imeti prava oblačila za kakršenkoli šport je bistvenega pomena, zato je tudi za tek smiselno, da investirate v prava oblačila zanj. Dobro pa je seveda imeti tudi nekaj takih oblačil, ki vam omogočajo tek tudi v slabših vremenskih razmerah, kot sta dež, sneg in nižje temeprature. Tako bo namreč tek tudi v slabšem vremenu znosen.

Povzeto po: 10 reasons to run when it's dark and cold, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ