Tako lahko izboljšate hitrost in vzdržljivost

Tako lahko izboljšate hitrost in vzdržljivost
19.02.2019 AVTOR: A. T., Foto: Brooks Running/ Facebook

V le štirih korakih do boljše pripravljenosti za tekme.

Razdaljo teka povečujte tedensko
Treningi so običajno zasnovani tako, da se razdalja postopno povečuje ter da tudi delate na hitrosti. To v praksi pomeni nekaj krajših tekov tedensko in en dolgi tek, ki je iz tedna v teden daljši. Če želite napredek morate telo namreč ves čas stimulirati s tistimi stvarmi na katere ni navajeno, v tem primeru so to dolgi in hitri teki. A seveda morate to početi postopoma, saj se telo tako naporu postopoma prilagodi, obenem pa se tudi izognete poškodbam.

Poslušajte svoje telo
Podaljševati teke glede na počutje ni nikoli dobro. Morda bo na prvo žogo občutek dober, a naslednji dan bo zagotovo vse drugače. Bolečine v mišicah in morda tudi kakšna poškodba, vaš načrt pa bo šel hitro po vodi. Zato sledite pravilu 10%, ki pravi, da lahko tek podaljšate le za 10% tedensko. Vedno pa poslušajte svoje telo in počutje, kar pomeni, da če se počutite utrujeni ali ne morete slediti načrtom treninga, raje počivajte ali si treninge in razdalje prilagodite, da vam bodo ustrezali. Ne pozabite pa na počitek, ki mora biti vsaj enkrat do dvakrat tedensko, po potrebi pa tudi večkrat.

Dodajate hitrost dolgim tekom
Tedenski treningi za hitrost vam bodo zagotovo pomagali izboljšati hitrost teka. A dobro je, da treninge za hitrost vključite tudi v dolge teke, saj boste hitrost na tekmi potrebovali prav pri teh. Strokovnjaki tako priporočajo, da hitrost vključite, da pospešite v vsaki zadnji minuti vsakega kilometra.

Ločite treninge za hitrost
Hitrost je potrebno povaditi tudi na posebnih treningih. Poskusite s ponavljajočimi se razdaljami, ki jih pretečete hitro, vmes pa okrevajte s hojo ali lahkotnim tekom. Beležite čas, ki ga boste pri tem dosegli, da boste teden za tem tega poskušali še izboljšati.

Povzeto po: 4 tips for improving your speed and endurance, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ