Tako tek vpliva na vaše zdravje

Tako tek vpliva na vaše zdravje
10.08.2018 AVTOR: T. A., Foto: Saucony/ Facebook

Da je vadba zdravilo ni le pregovor, temveč čista resnica. Preverite, kako na vaše zdravje in dobro počutje vpliva tek.

Tek izboljša razpoloženje
Če redno vadite, potem veste, da vas vadba hitro lahko spravi v dobro voljo. Krivci za to so hormoni, poznani pod imenom endokanabinoidi. Moč vadbe je zato primerna tudi za tiste, ki imate težave z depresijo ali tesnobo. Ne le, da vadba pomaga, da ju lažje obvladate, tudi razpoloženje vam izboljšuje. Kot pravijo podatki iz raziskave, objavljene leta 2006 v reviji Medicine & Science in Sports & Exercise, lahko že 30 minut vadbe na tekaški stezi izboljša razpoloženje pri tistih s hudo depresijo.
Nenazadnje pa boste prav zaradi vadbe tudi bolje spali in se lažje osredotočali na dnevne aktivnosti.

Pomaga vam izgubiti in ohraniti telesno težo
Z vadbo lahko izgubite veliko kalorij, poraba teh pa se nadaljuje tudi potem, ko z vadbo končate. Seveda pa je zelo pomembno, da se, ob redni vadbi, tudi čim bolj zdravo in redno prehranjujete.

Tek krepi kolena ter sklepe in kosti
Kot pravijo strokovnjaki, tek povečuje mišično maso in celo preprečuje s starostjo povezano izgubo kostne gostote. Ob tem, verjeli ali ne, krepi tudi zdravje kolen in sklepov. Seveda pa je ob tem pomembno poudariti, da si morate za tek izbrati primerno obutev in obenem preveriti tehniko teka, ki sta ključna pri preprečevanju zdravstvenih težav in poškodb.

Pomaga vam ohraniti dober spomniti
Prednost redne vadbe je tudi da, da boste, kot pravi študija, objavljena leta 2012 v reviji Psychonomic Bulletin & Review, tudi na stara leta imeli boljši spomin in pozornost.

Zmanjšuje možnost za pojav raka
Tek raka sicer ne more ozdraviti, lahko pa zmanjša možnost, da do njega pride. Pregled 170 epidemioloških študij v Journal ob Nutrition je pokazal, da je redna vadba povezana tudi z manjšo možnostjo nekaterih rakov. Obenem pa, pri nekaterih vrstah rakov, tek (če vam počutje in zdravnik to dopuščata) lahko izboljša kvaliteto življenja med kemoterapijami.

Podaljšuje vam življenje
Ne glede na to, koliko vadite, študije kažejo na to, da vam vadba lahko podaljša življenje. Kadilcem za dobra štiri leta, nekadilcem za tri; bolnikom, ki so preživeli raka za dobrih pet let, tistim s srčnimi boleznimi pa za dobre štiri.

Povzeto/ prirejeno po: 6 Science-Backed Ways Running Improves Your Health, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ