Tako vam čokolada lahko pomaga izboljšati trening

Tako vam čokolada lahko pomaga izboljšati trening
07.08.2019 AVTOR: A. T., Foto: nagualdesign, Wikipedia

Čokolada ne bo le potešila vaše želje po sladkem, temveč vam tudi pomagala trenirati še bolje. Vas zanima, kako?

Mlečna čokolada je morda sladka, a njena temnejša različica, ki je bolj bogata s kakavom in ima manj sladkorja, je vsekakor bolj koristna za vaše zdravje. Vsebuje namreč tako ogljikove hidrate kot tudi antioksidante ter veliko manj sladkorja kot mlečna čokolada. A to še ni vse, kar lahko črna čokolada naredi za vaše zdravje ...

Poveča aerobno zmogljivost
Raziskave so pokazale, da uživanje črne čokolade pomaga izboljšati VO2 max oziroma, kako učinkovito vaše telo porablja kisik. Raziskave so pokazale, da ko so ljudje, ki veliko sedijo, zaužili 20g črne čokolade dnevno v obdobju treh mesecev, se jim je VO2 max povečal za kar 17%. Najverjetnejši razlog za to je epikatecin, flavonol, ki se nahaja v kakavu, ki pomaga mitohondrijem delovati bolj učinkovito.

Zmanjša vnetja
Antioksidanti v čokoladi, poznani tudi kot flavonoidi, pomagajo zmanjšati vnetja. V črni čokoladi je tovrstnih snovi več, zato je bolje, da posežete po njej, splih pred ali po teku. V času aktivnosti se namreč povečajo akutna vnetja v mišicah in sklepih, ki jih omenjene sestavine v čokoladi pomagajo zmanjšati kot tudi bolečine povezane z njimi.
Nenazadnje zadnje raziskave kaže tudi na to, da so flavonoidi ugodni za izboljšano delovanje možganov in zdravje srca ter ožilja.

Izboljša vaše počutje
Verjetno ste tudi sami že opazili, da se po uživanju čokolade počutite bolje, kajne? Razlog za to se skriva v hormonu serotoninu, ki ga kakav vsebuje v velikih količinah. In več kot ima čokolada kakava, več ga boste zaužili. Tudi zato je v tem primeru bolje uživati črno čokolado.
Nedavna študija, objavljena v reviji Depression and Anxiety, je razkrila, da so tisti, ki so uživali črno čokolado v obdobju dveh dni imeli za kar 70% manj možnosti za simptome depresije kot tisti, ki čokolade niso uživali.

Pomaga vam teči še dlje
Kofein v temni čokoladi vam lahko pomaga teči še dlje. Študija, objavljena v reviji Sport Medicine, je namreč razkrila, da uživanje kofeina poveča moč in vzdržljivost. Obenem pa uživanje kofeina v kombinaciji z ogljikovimi hidrati, pomaga povečati regeneracijo mišic po naporni vadbi.

Koliko čokolade lahko uživate?
Neglede na vse ugodne učinke, ki jih lahko čokolada ima na vaše zdravje, z njo ni dobro pretiravati, saj ima veliko kalorij. Zato posegajte po manjših porcijah, lahko jo kombinirate tudi z beljakovinami (npr. kozarec mleka ali maslo različnih oreščkov).

Povzeto po: 5 Science-Backed Ways Dark Chocolate Can Boost Your Workout, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ