Tehnologija vam lahko pove ali ste zaljubljeni

Tehnologija vam lahko pove ali ste zaljubljeni
22.02.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Malce manj tekaško obarvana, a vseeno prijetna novička je ta, da nam lahko tehnologija pove, ali smo zaljubljeni ali ne.

Tako kot se v pomladnih dneh prebudi narava, se prebudijo tudi naši hormoni, zato se lahko kaj hitro vnamemo za kakšno osebo. Če niste prepričani, ali gre za zaljubljenost, ali le zaslepljenost, si lahko pomagate s tehnologijo v obliki kamere s toplotnim snemanjem, ki, kot pravijo raziskovalci univerze iz Granade, vam pomagala do pravega zaključka.

Raziskovalci univerze so v študijo vključili 60 žensk in moških med 24 in 47 letom. Vsi med njimi so nedavno vstopili v novo razmerje in trdili, da so zaljubljeni na romantičen način. Raziskovalci so vsakega opazovali skozi kamero s toplotnim snemanjem, in sicer tako, da so ti goli sedeli v sobi in na zaslonu opazovali slike. Polovici so pokazali slike romantičnih partnerjev, drugi polovici pa slike družine, prijateljev in slike, ki so v njih vzbudile občutke tesnobe. Pri prvi skupini se je telesna temperatura na področju obraza, rok, prsi, genitalij ter ust povečala za dve stopinji. sprememb pri kontrolni skupini pa ni bilo zaznati.
Zatem so raziskovalci izvedli še test, pri kateri so posamezniki roko za dve minuti pomočili v hladno vodo. Običajno se potem, ko roko vzamete iz vode roka na telesno temperaturo ogreje v šestih minutah, pri zaljubljenih pa so za to bile potrebne le štiri minute. Razlog za to je, da občutki romantične ljubezni povzročijo, da se krvne žile razširijo, tako pa se poveča pretok krvi.

Povzeto po: Tech can tell if you are in love, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ